Svet
09.10.2022. 08:59
Beta

Izbori

CIK BiH: Više od 445.000 nevažećih glasačkih listića

Glasanje
Izvor: Shutterstock

Prema najnovijim podacima Centralne izborne komisije BiH, na više od 90 odsto obrađenih biračkih mesta evidentirano je više od 445.000 nevažećih glasačkih listića, najviše onih s imenima kandidata za Predsedništvo BiH i državni parlament.

Predsednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši predsednik CIK BiH Vehid Šehić izjavio je da se broj nevažećih listića ne može izjednačiti s brojem birača koji su ih popunjavali, s obzirom na to da jedan birač na opštim izborima dobije četiri glasačka listića, za četiri nivoa vlasti, preneo je sarajevski Avaz.

"Jedna kategorija nevažećih listića kod nas su oni koji se namerno prave nevažećima zloupotrebom položaja nesavesnih članova biračkih odbora", naveo je Šehić.

Dodao je da druga kategorija nastaje iz neznanja birača koji, na primer, označe dva politička subjekta, i da smatra da je takvih nevažećih glasačkih listića sve manje.

"Imate i kategoriju građana koji listiće svesno prave nevažećima na način da nešto na njima napišu, dopišu ili ga prekriže, i imate ove 'bele' glasačke listiće koje birač nije popunio, jer smatra da nema za koga glasati", istakao je Šehić.

Ovakvi podaci uvek izazivaju sumnje u izborne krađe, što bi se sprečilo uvođenjem elektronske identifikacije birača, elektronskog glasanja i skenera kojima bi se automatizovali procesi, pa i samo prebrojavanje glasova.

"Time bi se onemogućio deo izborne administracije koji sigurno, ne na vlastitu inicijativu, prema nalogu svojih političkih mentora, dopisuje nešto, naročito preferencije", kazao je Šehić.

Prema njegovim rečima, toga ne bi bilo jer bi u 19 časova, kada se završi glasanje, sve bilo skenirano i prosledjeno CIK-u, a ljudski faktor bi bio isključen iz brojanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik: "Izbori su bili fer"
dodik, 3. 10. 2022.

SNSD

06.10.2022. 09:09

Dodik: "Izbori su bili fer"

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je u Banjaluci posle sastanka vadajuće koalicije u Republici Srpskoj ocenio da su opšti izbori, održani u nedelju, 2. oktobra, sprovedeni fer i korektno i da je neprihvatljiv zahtev opozicije za ponavljanje izbora.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve