Svet
20.01.2023. 22:25
Beta

I šta ćemo sad?

Članice NATO bez dogovora o isporuci tenkova Kijevu

1
Izvor: Beta / AP / Michael Sohn

Članice Kontakt grupe za odbranu Ukrajine nisu u Nemačkoj uspele da prevaziđu podele i postignu dogovor o isporuci naprednih tenkova Ukrajini, posle više od pet sati razgovora o slanju dodatne vojne pomoći Kijevu.

Na sastanku u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se okupili ministri odbrane i načelnici generalštabova vojski članica NATO i partnerskih zemalja, glavna prepreka za isporuku tenkova bio je stav Berlina.

Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak, čija je zemlja obećala da će poslati Ukrajini 14 tenkova "leopard" pod uslovom da ih isporuče i drugi, rekao je da je o tom pitanju razgovaralo 15 zemalja koje imaju to oružje nemačke proizvodnje, ali da odluke nije bilo.

Da bi tenkovi bili isporučeni Ukrajini, koja nije članica NATO, potrebna je saglasnost Nemačke. Uprkos apelima ukrajinskih zvaničnika, Nemačka se i dalje odupire rastućem pritisku da Kijevu brzo pošalje tenkove "leopard 2", ili da bar dozvoli drugim zemljama, poput Poljske, da ih isporuče iz sopstvenih zaliha.

Ni SAD još nisu spremne da isporuče Ukrajini svoje tenkove "M1 Abrams", a kao razlog navode njihovo temeljno i složeno održavanje i logističke izazove u vezi sa tim vozilom visoke tehnologije.

Vašington veruje da bi bilo produktivnije poslati Ukrajini nemačke "leoparde", jer ih mnogi saveznici imaju i pošto bi ukrajinskim vojnicima bilo potrebno manje obuke nego za tenkove "Abrams".

Američki i nemački zvaničnici šalju različite signale o tome da li Berlin okleva da pošalje "leoparde" zbog toga što SAD ne isporučuju Kijevu svoje tenkove "Abrams".

Zvaničnik SAD, upoznat sa stavom Bele kuće, naveo je da Berlin okleva da pošalje svoje tenkove ako isto ne čini i Vašington.

Zvaničnik je dodao da je u američkoj administraciji bilo izvesnih nedoumica oko nemačke pozicije, pošto je Velika Britanija, članica NATO, već pristala da pošalje tenkove Ukrajini.

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt negirao je da je Berlin za isporuku "leoparda" tražio da i SAD isporuče Kijevu tenkove "Abrams".

Ukrajinski lideri i pristalice Kijeva više puta su kritikovali Nemačku, navodeći da sprečava slanje ključne pomoći Ukrajini, za njenu odbranu od ruske agresije.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin branio je nemačke lidere posle današnjeg sastanka u bazi Ramštajn. Upitan da li Nemačka čini dovoljno da pokaže "pravo vođstvo" u Evropi, Ostin je odgovorio da "čini, ali da svi mogu više".

Ostin je nastojao i da umanji značaj slanja tenkova, navodeći da će borbena vozila "strajker" i oklopna vozila "Bredli", koja će sada Ukrajini biti poslata prvi put, pružiti Kijevu nove mogućnosti u ratu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je na početku sastanka emotivan apel partnerima za veću vojnu pomoć.

Govoreći putem video linka, Zelenski je okupljenim vojnim liderima rekao da "teror ne dozvoljava diskusiju" i da "rat koji je započela Rusija ne dozvoljava odlaganja".

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi slanje zapadnih tenkova Ukrajini izazvalo "nedvosmisleno negativne" posledice.

"Svi ti tenkovi će zahtevati i održavanje i popravke, i tako dalje, zbog čega će njihovo slanje doneti dodatne probleme Ukrajini, a neće promeniti ništa u pogledu postizanja ciljeva ruske strane", kazao je Peskov novinarima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Isporuke oružja Ukrajini produžiće patnju Ukrajinaca"
1

Kremlj

09.01.2023. 13:49

"Isporuke oružja Ukrajini produžiće patnju Ukrajinaca"

Isporuke oklopnih vozila i drugog naoružanja Ukrajini koje je prošle nedelje najavilo nekoliko zapadnih zemalja samo će "produžiti patnju" Ukrajinaca i neće "promeniti" odnos snaga, saopštio je danas Kremlj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve