Svet
06.05.2021. 12:22
R. E.

“To Montenegro”

Crna Gora: Nova nacionalna avio-kompanija

Avion
Izvor: Shutterstock

Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima "Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno sertifikat operatera vazduhoplova.

AOC se prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture i druge uslove kojima se obezbeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namerava da obavlja.

Time je “To Montenegro” napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom poletanju aviona koji će saobraćati pod novim brendom “Er Montenegro”. Sledi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

Da bi se ta lincenca dobila, glavni uslov je posedovanje AOC sertifikata, uz koji se ACV-u prilaže i propratna dokumnetacija koju, pored ostaloga, čine podaci o registraciji avio-kompanije u Centralnom registru privrednih subjekatra, ugovor o kupoprodaji ili zakupu vazduhoplova, podaci o organizacionoj strukturi, odnosno učešću u kapitalu, finansijski plan za najmanje prve tri godine poslovanja, te podaci o osiguranju od odgovornosti za štetu.

“To Montenegro” trenutno ima dva aviona tipa “embarer E-195” koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna avio-kompanija “Montenegro Erlajns” (MA), a koje je nedavno vlada otkupila od korporacije GECAS koja ih je iznajmljivala MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.

Prvi od njih je proteklih dana tehnička služba “To Montenegra” dovela u plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u nacionalnom vazdušnom prostoru, da bi 30. aprila odleteo za Bratislavu gde se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika “Er Montenegra”.

Koje će boje i logo kompanije “Er Montenegro” biti još se drži u tajnosti.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, prvi operativni vazduhoplov “Er Montenegra”, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog meseca.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počela vakcinacija u Crnoj Gori
vakcina, koronavirus, Covid-19, pandemija

Ukupno 140 punktova

04.05.2021. 10:43

Počela vakcinacija u Crnoj Gori

Masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa Sinofarm vakcinom počela je u utorak ujutru u Crnoj Gori, a sudeći po redovima koji su se stvorili ispred punktova u nekoliko crnogorskih gradova, interesovanje građana je veliko.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve