Svet
08.07.2023. 16:05
Đoko Kesić

Politička scena

Crna Gora: Vlada između Tužilaštva i ambasada

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Na crnogorskoj političkoj sceni nikad nije dosadno. Ona podseća na milje poluamaterskog pozorišta, igraju Brehta, koga ne razumeju ni oni ni gledaoci, svi žive u sjajnom nesporazumu, ali je bar zabavno. Crnogorci se zdušno bave politikom, kao da ne razumeju da je politika prvenstveno i ekonomija, kao da se na primorje i nekoliko brda odavno uselio nečastivi. Privrede tamo gotovo da i nema, a najnoviji podaci Centralne banke upozoravaju da Crna Gora ove i naredne godine mora da vrati oko 4,2 milijarde evra! Kako i odakle?

Tako je bilo i pre, a i posle parlamentarnih izbora od 11. juna. Politički akteri kao rogovi u vreći, znaju sa kim neće, a znaju li šta hoće? Ta kombinatorika za političku Crnu Goru je važnija od života.

Ovaj "rašomon“ ima svoju konstantu, ona traje već godinu: Dritan Abazović, lider pokreta URA, gradi svoju "zadužbinu“ sa idejom da uđe u istoriju. Baš on hoće, ulaže u to dosta veštine, da strpa u zatvor Mila Đukanovića. Sad ga je optužio da je od kavačkog kriminalnog klana mesečno dobijao 300.000 evra, od međunarodnog šverca cigareta.

U crnogorskoj i inoj javnosti znane su dve činjenice – kavački klan je poslednjih godina uživao izvesnu zaštitu vlasti u Crnoj Gori, a da su oni i još "neko“ moćan radili cigarete – pa to svi delfini u Bokokotorskom zalivu znaju.

Šta će biti rezultat ove Dritanove arhitekture? Jedno je sigurno ‒ Specijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori radiće kao dragstor.

Pod senkom svega pomenutog, iza zavese traju razgovori između Pokreta "Evropa sad“ i drugih parlamentarnih stranaka – ko će sve ući u buduću vladu. Pokret "Evropa sad“ osvojio je minimalnu prednost u broju mandata na izborima 11. juna pa se podrazumeva da će ova stranka dati mandatara. U izbornoj noći, na pres konferenciji u "Evropa sad“ rečeno je da je to Milojko Spajić.

Dritan Abazović, nekoliko dana pre onog izbornog, gradeći svoju "zadužbinu“, optužio je Spajića za finansijske malverzacije sa kraljem kriptovaluta Do Kvonom koji je u Crnoj Gori zbog nevalidnih ličnih dokumenata osuđen na četiri meseca zatvora.

Međutim, baš u danima kad su počeli razgovori parlamentarnih stranaka o budućoj vladi, u Podgorici, američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke saopštila je da "SAD koaliciju Za budućnost Crne Gore ne vidi kao partnere“, odnosno da ovaj savez koji čine Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, koje predvode Andrija Mandić Milan Knežević, sa svojih 13 poslanika, ne bi trebalo da uđu u buduću vladu Crne Gore. Malo drugačijim rečima, ali sa istom suštinom, nekoliko dana ranije u intervjuu za jednu američku TV mrežu to je saopštio i Gabrijel Eskobar, predstavnik Bele kuće za Balkan.

Milan Knežević rekao je za "Ekspres“ da u ovom trenutku o pregovorima za sastav buduće vlade ne želi da govori.

Koalicija Za budućnost Crne Gore, posle istupanja gospođe Rajnke, izdala je, međutim, saopštenje u kojem piše da "upravo gospođa Rajnke i ambasadori slični njoj potvrđuju da su sastavili dve prethodne vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, zasnovane na brutalnom gaženju izborne volje građana Crne Gore“.

"Svojim brutalnim mešanjem u unutrašnje procese u Crnoj Gori, američka ambasadorka je još jednom potvrdila da u stvari ona sastavlja crnogorsku vladu jer je mandat dala sama sebi, pošto je istovremeno i predsednik države... Nezavisna Crna Gora je ozbiljno ugrožena, ona se nalazi pred izborom: da li će njome upravljati legitimni predstavnici građana ili ambasade“, navodi se u saopštenju.
 

Ovaj požar nije ugasila ni izjava Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a, koji poručuje: "Važno je da demokratski izabrane institucije u Crnoj Gori odlučuju kakvu vladu žele!

Posle "omerte“ Milana Kneževića, jedan visoki funkcioner Pokreta za budućnost Crne Gore, uz obećanje da nećemo pominjati njegovo ime, kaže: "Srbi su u Crnoj Gori u poslednjih 30 godina živeli u getu. Od pobede 30. avgusta 2020. pristali smo, u ime demokratskog napretka zemlje, da ne uđemo u vladu, što je od nas i traženo. Međutim, novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović uoči predsedničkih izbora rekao je da su Srbi u režimu Mila Đukanovića bili obespravljeni i da se to više neće ponoviti. Predsednik Milatović je čestit čovek, očekujemo i njegovu reakciju. Jer ovo je aparthejd za Srbe u Crnoj Gori.“

Srbe iz koalicije Za budućnost Crne Gore posebno boli, kažu da je to i "anamneza slučaja“, što se posle izjave ambasadorke SAD niko nije oglasio od parlamentarnih stranaka. Možda nije nevažno da je Spajić izjavio da će svakako razgovarati s Mandićem i sa Kneževićem.

Miloš Bešić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, inače čest gost Crne Gore, o aktuelnim političkim razgovorima kaže da su se strane ambasade naročito mešale u sastav vlade 2020. godine. Postoje indicije da su ambasadori, naročito američki, tražili poimence kadrovska rešenja. Ovo što se nedavno dogodilo sa ambasadorkom SAD je prevršilo svaku meru. To zapravo pokazuje koliko je Crna Gora malo nezavisna država, pokazuje i taj jezik velikih imperija, struktura nezavisnog političkog nasilja... Pored koalicije ZBCG, na pomenuti gest ambasadorke SAD reagovao je vrlo otvoreno i gospodin Miodrag Lekić. Ostale partije ne reaguju zato što jednostavno znaju kakva je moć zapadnih ambasada i ne žele da ulaze u sukobe“, objašnjava profesor Bešić.

"Povremeni susreti, interna intenzivna komunikacija među parlamentarnim strankama postoji. Različite opcije su u igri, aktivno učestvuje i zapadni savet, da kažem, posreduju ili utiču, blago rečeno. I dalje stoji prvobitna konstrukcija: uz poslanike iz Pokreta ’Evropa sad’, Bečićeve Demokrate (bez Dritana Abazovića), Mandićeve i Kneževićeve poslanike, to je minimalna varijanta koja nema komotnu, ali ima pristojnu većinu... Sad je pitanje ko će i da li će iz manjinskih partija participirati u novoj vladi. Ranije uglavnom jesu, biće sve u veštini pregovora. PES je pobednik na parlamentarnim izborima, podrazumeva se da on uzima mesto mandatara. To će biti Milojko Spajić. Nema drugog“, kaže Bešić.
 

Podsećamo profesora Bešića na izvesna varničenja na relaciji Milatović – Spajić.

"Nije nikakva tajna da njih dvojica nisu baš u najboljim odnosima, ali ne može se reći da je to otvoren sukob kao što se to predstavlja u medijima. Kolokvijalno, to su borbe unutar partije. Partiju kontroliše gospodin Spajić. Mislim da u onome što je bilo na saslušanju gospodina Do Kvona i formiranju dva predmeta u Tužilaštvu, nema materijala koji direktno utiču na gospodina Spajića. Ako se nešto novo u međuvremenu ne dogodi. Za sada stvari tako stoje“, kaže profesor Miloš Bešić.

Gostujući nedavno na TV Vijesti, predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da se neće mešati u sastavljanje nove vlade Crne Gore i da se s Milojkom Spajićem viđa "sporadično“. Naglasio je da treba sačekati mišljenja nadležnih državnih organa o "dva predmeta formirana u Tužilaštvu“ koja su oformljenja posle sumnje Dritana Abazovića da je Milojko Spajić imao "nezakonite“ poslove sa Do Kvonom. Predsednik Milatović je još dodao da će Crna Gora ubrzano slediti put u EU i da će sa Srbijom graditi izuzetno bliske međudržavne odnose.

Dritan Abazović je, međutim, gradeći svoju "zadužbinu“, optužujući bivšeg predsednika Đukanovića da je od kavačkog klana mesečno dobijao 300.000 evra na ruke od šverca cigareta, zapalio Crnu Goru. Svi čekaju šta će uraditi Specijalno državno tužilaštvo! Za sada formiranje nove vlade palo je u drugi plan.

Abazović tvrdi da Đukanovića i njegove saradnike odaju "skaj“ komunikacije koje su vodili uhapšeni bezbednjak Petar Lazović i optuženi kriminalci Darko Šarić i Radoje Zvicer. Abazović dodaje da se u pomenutoj komunikaciji pored Đukanovića pominju i njegov savetnik Milan Roćen i nekadašnji oficir policije Zoran Lazović, koji je i otac Petra Lazovića.

"Ovo je vrh ledenog brega. ’Skaj’ komunikacije su za mene validan dokaz. Imamo međunarodnu pravnu praksu i presude koje se na ovakvim dokazima baziraju“, rekao je Abazović koji je pre nekoliko dana, uoči sednice Veća za nacionalnu bezbednost, izrazio sumnju da će Specijalno državno tužilaštvo u svemu biti efikasno pa i u istraživanju navoda uhapšenog bezbednjaka Petra Lazovića.

"Jer tamo i dalje imamo mnogo ljudi koji kalkulišu ili se plaše. Ali duh je izašao iz boce, više se ništa ne može vratiti na staro. Na sreću građana Crne Gore, dokazi o nepočinstvima, kriminalu, korupciji i najbrutalnijim ubistvima su na mestu na kom ne mogu biti uništeni. Sve i da SDT ne uradi ništa i ne krene ka vrhu kriminalne hobotnice, istina o svemu je na sigurnom i javnost će imati priliku da se uveri u nju“, rekao je Abazović.
 

Deo prepiske na "skaj“ vezi u kojoj se uhapšeni agent Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović hvalio šefu kavačkog klana Radoju Zviceru o oduzimanju cigareta sadrži i deo o švercu cigareta, gde, lažno se potpisujući kao njegov brat od strica, pominju tadašnjeg predsednika Đukanovića.

"Ne pominji Milana Roćena, nemoj kazati da Milu nosimo pare, Milu Đukanoviću lično na svakih mesec dana 300.000 na ruke, da nosi moj striko.“

Specijalno državno tužilaštvo tereti Petra Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za kavački klan.

Početkom ove godine Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njega, zatim protiv odbeglog policajca Ljube Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Radovana Mujovića, Nikole Pekovića. Oni se terete za više teških krivičnih dela, od teških ubistava do pokušaja ubistava, šverca droge, oružja i cigareta.

Abazović nije ušao u žestok sukob samo sa Đukanovićem i njegovim okruženjem, nego i sa kavačkim klanom. Razrešenje ovog sukoba biće, u najmanju ruku, istorijsko. Međutim, Abazović ide dalje. On je obavestio javnost da bi svedok saradnik bio najbolji način da se reši ubistvo urednika lista "Dan“ Duška Jovanovića. On je posle sednice Veća za nacionalnu bezbednost rekao da želi da se u tu istragu uključe relevantni međunarodni organi.

I najzad, Milo Đukanović i predsednik Jakov Milatović su se složili ‒ zatražili da nadležni organi istraže navode Dritana Abazovića. Đukanović je, očekivano, rekao da je on nevin. Posredstvom Twitter-a negirao je da je dobijao novac od šverca cigareta.

Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, iako se on formalno povukao sa njenog čela, kune se u sve na svetu, pa i u Svetog Vasilija Ostroškog, da je Milo Đukanović najpošteniji i najčestitiji čovek u Crnoj Gori.

Dritan Abazović na kraju poručuje: "Koga sam god doveo u vezu sa kriminalom, svi će biti procesuirani, pre ili kasnije. Samo upamtite ime i prezime jer niko nije bez neke veze pomenut. A zaplenjene cigarete se nalaze u specijalnom hangaru u Luci Bar, radi se o velikim količinama.“

Upućeni stručnjaci za ovu oblast kažu da ako nadležni državni organi u Crnoj Gori budu dosledno pratili tokove novca ‒ uspeće. Međutim, ako se u tim poslovima više vodi politika, a manje struka, rezultati će biti mršavi ili nikakvi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Borba mladih lavova: Spajić i Milatović novi Momir i Milo?
Crna Gora

Crna Gora

19.05.2023. 15:00

Borba mladih lavova: Spajić i Milatović novi Momir i Milo?

Da li su Milojko Spajić i Jakov Milatović novi Milo Đukanović i Momir Bulatović, pitanje je koje se najčešće postavljalo od kako je Milatović izabran za novog predsednika Crne Gore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve