Svet
17.05.2021. 10:08
Tanjug

Hrana i klimatske promene

Da li Bajden pokušava Amerikancima da uskrati hamburgere?

Džo Bajden predsednik AMerike
Izvor: EPA/ Sarah Silbiger

Pojedini republikanski zakonodavci i konzervativni komentatori i dalje iznose lažne tvrdnje da će plan predsednika Džozefa Bajdena o borbi protiv klimatskih promena primorati Amerikance da jedu manje mesa, piše Glas Amerike

Bajdenova administracija nema nameru da ograniči konzumiranje mesa, kaže ministar poljoprivrede Tom Vilsek i navodi da se u svetu politike igraju igre i da se neka pitanja ubacuju u nacionalni dijalog, iako ljudi vrlo dobro znaju da ta pitanja nisu zasnovana na činjenicama.

Sve je počelo lažnim naslovom u jednom britanskom tablodu da bi Bajdenov ekološki plan mogao da Amerikance ograniči na jedan hamburger mesečno, što je znatno manje od sadašnjeg proseka od tri hamburgera nedeljno, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede.

U članku se Bajdenov predlog o borbi protiv klimatskih promena neosnovano doveo u vezu s jednom studijom Univerziteta Mičigen iz 2020, u kojoj se navodi da, ako bi konzumiranje mesa u Americi bilo smanjeno 50 odsto, emisija štetnih gasova bi do 2030. bila smanjena za 1,6 milijardi metričkih tona, odnosno zagađenje bi se smanjilo za četvrtinu na godišnjem nivou.

Hamburger
Izvor: Shutterstock

Jedan od autora studije Martin Heler sa Univerziteta Mičigena kaže da je napravljena potpuno lažna veza.

"Mi nikada nismo izneli predloge koji bi bili preporuke za određenu politiku. Takođe, koliko znamo, Bajdenova administracija nikada nije pomenula našu studiju”, rekao je Heler.

Sa tom lažnom tvrdnjom - meso je postalo simbol lične slobode od vladine tiranije, a hamburgeri - novo poprište u kulturnom ratu u Americi.

"Desnica želi da asocira ljude na američki Zapad, na rančere i muževnost. Tako su šnicle i hamburgeri postali jedna od tih asocijacija”, objašnjava Tom Nilon, autor knjige "Borba oko hrane i kulturni rat."

Uz sve veću svest o ulozi koju proizvodnja hrane ima u klimatskim promenama, konzumiranje mesa zaista ima političku dimenziju. Prema Galupovoj anketi iz 2018, 11 odsto liberala su se izjasnili kao vegetarijanci, u poređenju sa dva odsto konzervativaca.

Međutim, ne postoji opasnost da će Amerika uskoro da pređe na vegeterijansku ishranu, pošto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, svaki Amerikanac u proseku pojede oko 37 kilograma govedine godišnje, zaključuje Glas Amerike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
25.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve