Svet
08.04.2024. 20:04
Beta

Postoji čak i datum

Netanjahu potvrdio: Invazije na Rafu će biti!

Benjamin Netanjahu
Izvor: EPA/AP POOL / Leo Correa / POOL

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potvrdio svoju nameru da izvrši vojnu invaziju na grad Rafa na jugu pojasa Gaze, izjavivši da "postoji datum".

U video poruci, Netanjahu je rekao da je operacija u Rafi od suštinskog značaja za pobedu Izraela u ratu.

"To će se desiti. Postoji datum", rekao je on, ne saopštavajući više detalja. On je to izjavio dok su izraelski pregovarači bili u Kairu i razgovarali o naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Hamasom.

Netanjahu je i ranije uporno ponavljao da Izrael mora da pošalje trupe u Rafu koja se smatra za poslednje uporište militanata palestinskog Hamasa, međutim međunarodna zajednica, uključujući i najbližeg saveznika Izraela SAD, protive se najavljenoj operaciji, zato što će oko 1,4 miliona civila koji su se sklonili tamo biti time ozbiljno ugroženo.

Zvanični Izrael je konstantno ponavljao da ima plan za zaštitu civila.

Izrael kupuje 40.000 šatora kako bi se pripremio za evakuaciju Rafe, rekao je izraelski zvaničnik koji je želeo da bude anoniman.

Omogućavanje ljudima da se vrate u Kan Junis moglo bi ublažiti pritisak na Rafu, ali mnogi nemaju domove u koje bi se mogli vratiti. Grad je takođe verovatno pun opasnih neeksplodiranih ubojnih naprava koje su ostale nakon borbi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve