Svet
05.11.2021. 18:05
Tanjug

Smrtna kazna u Japanu

"A da nam javite malo ranije da ćemo biti pogubljeni?"

Smrtna kazna, vešanje
Izvor: Shutterstock

Dvojica osuđenika na smrt u Japanu tužili su vladu, tvrdeći da je “nehumana” praksa o obaveštavanju zatvorenika samo nekoliko sati pre njihovog pogubljena, preneli su lokalni mediji.

Zatvorenici zahtevaju promene i obeštećenje, prenosi britanski list “Gardijan”.

Smrtna kazna u Japanu se sprovodi vešanjem, a praksu obaveštavanja zatvorenika samo nekoliko sati pre izvršenja kazne već dugo osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava.

Dva zatvorenika osuđena na smrt podnela su juče tužbu okružnom sudu u Osaki, navodeći da je ta praksa nezakonita jer ne daje zatvorenicima vremena da podnesu prigovor, zahtevajući da se praksa promeni i tražeći odštetu od 22 miliona jena (194.000 dolara), izvestila je japanska agencija Kjodo.

“Zatvorenici osuđeni na smrt svakog jutra žive u strahu da će im taj dan biti poslednji. To je krajnje nehumano“, rekao je njihov advokat.

Naveo je i da ne postoji zakon koji nalaže da zatvorenici budu obavešteni o izvršenju samo na dan izvršenja i da je ta praksa protivna krivičnom zakonu, preneo je Kjodo.

Smrtna kazna, koja ima izuzetno visoku podršku javnosti, u Japanu se obično izriče u vezi sa ubistvima.

U Japanu prošle godine nije izvršeno nijedno pogubljenje, što je bila prva godina bez pogubljenja od 2011. godine, i još nijedno nije izvršeno u ovoj godini.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uveden moratorijum na izvršenje smrtne kazne u SAD
Sud

Trenutno obustavljeno

02.07.2021. 10:24

Uveden moratorijum na izvršenje smrtne kazne u SAD

Američki državni tužilac Merik Garland uveo je moratorijum na izvršenje smrtne kazne na saveznom nivou, u vreme kada Minstarstvo pravde preispituje politike i procedure za izvršenje ove kazne, saopštilo je to ministarstvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve