Svet
26.12.2021. 20:20
Tanjug

Odluka o "lokdaunu"

"Dan D" za Borisa Džonsona i Veliku Britaniju

Koronavirus
Izvor: EFE / Enric Fontcuberta

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson sprema se za sutrašnje "dan D razgovore", kako bi video da li Velika Britanija mora opet u lokdaun, javlja "San".

DŽonson će razgovarati sa vodećim vladinim ekspertima za pandemiju, Kristom Vitijem i Patrikom Volansom o eventualnim promenama u broju osoba koje su hospitalzovane zbog omikrona.

Ukoliko brojke nastave da raste, to će značiti povećan pritisak na zdravstveni sistem, a eksperti će apelovati na vladu da preduzmu akciju.

Sastanak sa ekspertima dolazi nakon ohrabrujućih studija koje su pokazale da je omikron blaži od ostalih sojeva, a prvi zvanični britanski naučni izveštaj pokazao je da rizik od hospitalizacije usled infekcije omikronom manji za 50 do 70 odsto nego delta.

Među predlozima o novom lokdaunu su i dvonedeljno zatvarnje, koje bi podrazumevalo zabranu okupljanja u otvorenom, kako na javnim mestima, tako i privatno.

Ukoliko bi situacija nastavila da se pogoršava, DŽonson bi mogao da uvede Britaniju u jače mere, pa bi se pabovi i neprehrambene radnje zatvorile, a Britanci bi mogli da se susreću samo na poslu u zatvorenom.

Svake nove mere moraju da se usvoje u parlamentu, što znači da bi premijer Britanije morao da održi sastanak vlade, koja bi odobrila njegove planove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uticaj omikrona: Francuska se sa ovim nije suočila od početka pandemije
Francuska

Negativan rekord

26.12.2021. 09:17

Uticaj omikrona: Francuska se sa ovim nije suočila od početka pandemije

U Francuskoj je u subotu zabeleženo rekordnih 104.611 novih slučajeva koronavirusa, što je prvi put od početka pandemije da je u ovoj zemlji registrovano više od 100.000 novoobolelih.
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve