Svet
09.03.2021. 14:55
Tanjug

"DEFINISAN JE IZGLED POTVRDE": Capak o sadržaju covid pasoša

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnnog štaba, Krunoslav Capak, otkrio je kako će izgledati potvrda o vakcinaciji, odnosno covid-pasoš na niovu Evropske unije.

Potvrda će, rekao je Capak za zagrebački Jutarnji list, osim imena i prezimena vakcinisane osobe, imati naziv države iz koje dolazi, naziv vakcine koju je primio, datum vakcinisanja, serijski broj vakcine i bar kod za očitavanje podataka.

Pojasnio je da je sve još uvek na nivou dogovora država članica EU, a zasad je postignut ogovor o samom sadržaju sertifikata. "S obzirom na to da se ide na smart rešenje trebaće do tri meseca da to profunkcioniše", rekao je Capak.

Dodao je da se na nivou EU još uvek razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili će imati samo kod za očitavanje podataka na mobilnom telefonu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ipak, za početak korištenja potvrda o vakcinaciji moglo bi da prođe i više od tri meseca, što zavisi od toga hoće li tada vakcina biti dostupnija mnogo većem broju ljudi u EU nego što je to sada slučaj.

"Zasad nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na osovu vakcinacije. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo potvrde. Definisan je izgled potvrde, ali zasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice", rekao je Capak na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve