Svet
08.06.2023. 19:42
Beta

Posledica požara

Koliko će se dugo zadržati dim iznad SAD

1
Izvor: Beta/FR159526 AP / Jose Luis Magana

Dim koji se širi od šumskih požara u Kvebeku i Novoj Škotskoj stigao je sve do Severne Karoline i severne Evrope gde bi se mogao zadržati u vazduhu do vikenda.

Na kartama kvaliteta vazduha, ljubičasta označava najgore. U stvarnosti, to je gusta, opasna izmaglica koja smanjuje vidljivosti i boji nebo u narandžasto.

Gust dim požara koji boji nebo u narandžasto izazvao je zabrinutost zbog mogućih zdravstvenih efekata na ljude izložen tako lošem vazduhu, preneo je Asošiejtid pres.

1
Izvor: Beta/FR159526 AP / Jose Luis Magana

Meteorolog američke Nacionalne meteorološke službe Brajan Remzi izjavio je da nizak vazdušni pritisak iznad Mejna i Nove Škotske utiče na to da dim ostane tu "barem još nekoliko narednih dana".

"Uslovi će verovatno ostati nezdravi, barem dok se smer vetra ne promeni ili se požari ne ugase. Pošto zaista veliki požari besne verovatno će trajati nedeljama. Ali u stvari sve svodi na promenu vetra", rekao je Remzi.
 

Zvaničnici su upozorili stanovnike širom istočne obale SAD da ostanu unutra i ograniče ili izbegavaju aktivnosti na otvorenom zbog upozorenja o kvalitetu vazduha na nekim mestima treći dan zaredom.

Dim se kretao iznad Grenlanda i Islanda od 1. juna, a očekivalo se da će stići do Norveške danas, saopštio je Norveški institut za istraživanje klime i životne sredine, ali se ne očekuje da će predstavljati zdravstveni problem.

Više od 400 požara koji su goreli širom Kanade primorali su 20.000 ljudi da napuste svoje domove. SAD su poslale više od 600 vatrogasaca u Kanadu a pomažu i druge države.

1
Izvor: Beta/FR159526 AP / Jose Luis Magana

Kanadski premijer Džastin Trudo juče je razgovarao telefonom s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom kome se zahvalio na podršci. Lideri su zaključili da je "neophodno da rade zajedno na rešavanju razornih uticaja klimatskih promena".

Kanadski zvaničnici kažu da će ovo biti najgora sezona požara u zemlji.

Dim od požara nadvija se nad SAD još od prošlog meseca, ali se intenzivirao nedavnim požarima u Kvebeku, gde je oko 100 požara van kontrole od juče.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve