Svet
19.06.2023. 15:35
Beta

Sud u Podgorici

Izrečena kazna "kralju kriptovaluta" Do Kvonu i njegovom saradniku

sud
Izvor: Shutterstock

Sud u Podgorici je utvrdio da su južnokorejski begunci Do Kvon i njegov saradnik Čang Jun Hon 23. marta koristili lažne pasoše Kostarike pri pasoškoj kontroli na aerodromu u Podgorici, na letu za Dubai i da su posedovali falsifikovana dokumenta, pasoše i lične karte Belgije koji su glasili na tuđa imena.

Zbog toga je Osnovni sud u Podgorici osudio Do Kvona (32) i Čang Jun Hona (37) na po četiri meseca zatvora.

Sud je utvrdio da oni su oni svesno koristili lažne isprave iako je Do Kvon tokom suđenja rekao da nisu imali svest o tome da su dokumenta Kostarike i Belgije, koja su imali kod sebe prilikom hapšenja, falsifikovana i da su ih pribavili preko agencije u Singapuru čije ime nije mogao da navede.

"Pasoše sam nabavio preko agencije iz Singapura koja izdaje pasoše i državljanstva… To nije nepoznata praksa ni u drugim državama u svetu i nisam imao razloga da sumnjam u izdata dokumenta. I u Crnoj Gori postoji institut ekonomskog državljanstva. Takve agencije postoje u Grenadi, Portugalu, Dubaiju", kazao je Do Kvon prošle nedelje u završnici suđenja zbog falsifikovanih pasoša.

U okviru drugog postupka, po zahtevu Južne Koreje za izručenje, zbog više desetina milijardi dolara vredne prevara na tržištu kripto valuta Viši sud u Podgorici je 15. juna odredio ekstradicioni pritvor u trajanju od šest meseci.

Nekadašnji "kralj kriptovaluta" i njegov saradnik uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu po poternici koju su za njima 22. septembra prošle godine raspisale korejske vlasti zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi.

Pri pokušaju da napuste Crnu Goru, privatnim letom za Dubaji, koristili su pasoše Kostarike, a kod sebe su imali i putne isprave i lične karte Belgije koje su glasile na tuđe ime.

Nekadašnji "kralj kriptovaluta" je u centru afere oko navodnog finansiranja Pokreta Evropa sad (PES) i njegovog lidera Milojka Spajića, koji su dobili najviše mandata na parlamentarnim izborima 11. juna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve