Svet
07.11.2023. 20:39
BEta/Ap

Aleš Beljacki

Dobitnik Nobelove nagrade za mir prebačen u samicu

1
Izvor: Beta/BelTA / Vitaly Pivovarchyk

Dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, aktivista Aleš Beljacki, premešten je u samicu u zatvoru u Belorusiji gde izdržava kaznu zbog finansiranja svog rada.

Njegova supruga Natalija Pinčuk rekla je za AP da su i pored hroničnih bolesti Beljackog (61) vlasti zaoštrile uslove u kojima je u zatvoru gde izdržava desetogodišnju kaznu.

"On je zapravo u zatvoru unutr zatvora", rekla je ona. Zatvorske vlasti nisu dopustile Beljackom da se sastane sa svojim advokatima posle prebacivanja u samicu zbog navodnih disciplinskih prestupa, rekla je ona.

Glavni beloruski aktivista za ljudska prava i jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. godine, Beljacki je osuđen u martu zajedno sa troje kolega po optužbama o finansiranju delovanja kojim se krši javni red i  o krijumčarenju, što je sve on negirao. 

zatvor
Izvor: Shutterstock

Kaznu izdržava u zatvorskoj koloniji za ponovljene prestupnike u Gorkom, zloglasnoj je zatvorenike tuku i podvrgavaju teškom fizičkom radu.

"Zatvorska kolonija u Gorkom ima strašnu reputaciju po mučenju političkih zatvorenika", rekla je njegova suprug Pinčuk telefonom iz Strazbura gde je prisustvovala konferenciji Saveta Evrope.

"Vlasti u Belorusiji nastavljaju brutalnu represiju pokazujući da svakog mogu da podvrgnu mučenju, bez obzira na Nobelovu nagradu", rekla je ona.
 

Beljacki i njegove kolege uhapšene su posle masovnih protesta posle izbora 2020. godine kada je produžena vladavina autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, i koje opozicija i mnogi na Zapadu smatraju prevarom.

Za vreme tih velikih protesta uhapšeno je više od 35.000 ljudi, a policija je pretukla hiljade. 

Lukašenko, dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina koji je podržao rusku invaziju Ukrajine, vlada Belorusijom od 1994. godine.

Beljacki je podelio prošlogodišnju Nobelovu nagradu za mir sa vodećom ruskom grupom za ljudska prava "Memorijal" i ukrajinskim Centrom za građanske slobode. On je osnovao Centar za ljudska prava "Vesna", najistaknutiju belorusku grupu za ljudska prava koju se beloruske vlasti proglasile "ekstremističkom organizacijom".

Predstavnik "Vesne" Pavel Sapelka je za AP rekao da prebacivanje Beljackog u samicu može da uključuje restrikcije za šetnje, zatvorske obroke i donošenje hrane spolja.

On je rekao da su u Belorusiji 1.462 politička zatvorenika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve