Svet
10.06.2023. 11:45
RTS

Otpečaćena optužnica

Tramp poverljiva dokumenta čuvao u tuš kabini

1
Izvor: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Američko ministarstvo pravde otpečatilo je optužnicu protiv Donalda Trampa koja ima 37 tačaka i uključuje optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde nakon što je bivši predsednik SAD napustio Belu kuću 2021. godine.

Podnošenje optužnice je izglasala velika porota Južnog okruga Floride, a Tramp je optužen po 37 tačaka za neovlašćeno posedovanje poverljivog materijala, ometanje pravde, davanje lažnih izjava organima za sprovođenje zakona i slična krivična dela.

U optužnici je naveden detaljan spisak dokumenata koje je Tramp protivzakonito držao u svojim ličnim rezidencijama, uključujući poverljiva dokumenta koja je iz Bele kuće prebacio na svoje imanje na Floridi nakon što je završio predsednički mandat.

U prvoj tački optužnice, tužioci napominju da je Donald Tramp kao predsednik SAD imao pristup najosetljivijim poverljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj bezbednosti, uključujući informacije obaveštajne zajednice i Ministarstva odbrane.

Tužioci navode da je Tramp tokom boravka u Beloj kući sakupljao novine, isečke iz štampe, pisma, beleške, karte, fotografije, zvanična dokumenta i druge materijale. Sve je čuvao u kartonskim kutijama, uključujući stotine poverljivih dokumenata.

 

Nakon što je završio mandat 20. januara 2021. godine, Tramp je organizovao da se na desetine kutija, od kojih su mnoge sadržale poverljiva dokumenta, transportuju u njegovu rezidenciju na Floridi – klub Mar-a-Lago, navedeno je u optužnici, prenosi RTS.

Iako bivši predsednik SAD nije bio ovlašćen da ih zadrži i poseduje, kutije sa poverljivim dokumentima su pohranjene na više mesta u Trampovoj rezidenciji uključujući balsku salu, kupatilo i tuš kabinu, kancelarijski prostor, spavaću sobu i ostavu, piše u optužnici.

1
Izvor: EPA / SD FLA / US DISTRICT COURT SOUTHERN DISTRICT OF FLORIDA HANDOUT

Prema optužnici, poverljivi materijali pronađeni kod Trampa potiču iz Pentagona, Centralne obaveštajne agencije i drugih obaveštajnih službi

Tramp je optužen da je, između ostalog, čuvao informacije u vezi sa odbrambenim i oružanim snagama i vojnim kapacitetima, kako Sjedinjenih Američkih Država, tako i drugih zemalja.

Među poverljivim dokumentima bili su i nuklearni programi SAD, analize potencijalne ranjivosti SAD i njenih saveznika kao i planovi moguće odmazde i odgovora na napad drugih država.

Prema optužnici, Tramp je dokument Pentagona opisan kao plan napada na drugu zemlju, koji su za predsednika pripremili Ministarstvo odbrane i visoki vojni zvaničnik, pokazivao drugim osobama u golf klubu u Nju Džersiju.

Bivši predsednik SAD je sa neovlašćenim licima u klubu delio i poverljivu mapu vojne operacije, navodno uz komentar da vojna operacija koja je tamo u toku ne ide dobro.

1
Izvor: Beta / AP / Jon Elswick

Tužioci su naveli da bi takvo neovlašćeno objavljivanje poverljivih dokumenata moglo da ugrozi američku nacionalnu bezbednost i odnose sa saveznicima.

U utorak će se bivši predsednik SAD pojaviti pred saveznim sudom u Majamiju, a preti mu zatvorska kazna ako bude osuđen.

Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

FBI pretresao Trampovu kuću
1

Mar-a-Lago

09.08.2022. 10:32

FBI pretresao Trampovu kuću

Američka kriminalno istražna i obaveštajna agencija, FBI, pretresla je imanje Mar-a-Lago bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u okviru istrage o tome da li je odneo poverljive dokumente iz Bele kuće u svoju rezidenciju na Floridi.
Foto
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve