Svet
28.08.2023. 18:59
Beta

Upozoranje

Makron: "Ako se Srbija i Kosovo ne budu ponašali odgovorno..."

Emanuel Makron
Izvor: EPA POOL / TERESA SUAREZ / POOL

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas Beograd i Prištinu da će biti preduzete dalje mere protiv obe strane ako se ne budu ponašale odgovorno.

Makron je novinarima rekao da je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iz februara ove godine, koji je poznat i kao francusko-nemačkog plan, "pravi put napred" i da strane "moraju biti posvećene", prenosi RTS.

"Sa Nemačkom smo napisali novu mapu puta kada je reč o razlikama između Srbije i Kosova. Verujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obe strane u vezi sa izborima u opštinama na severu Kosova i ponovno učešće Srba u institucijama", kazao je Makron.
 

Naveo je da su Francuska i Nemačka posvećene tom procesu i da su učinile pomake kad je reč o viznoj politici i ekonomiji.

"To ćemo ponovo razmotriti ako se dve strane ne budu ponašale odgovorno. Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region. Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu", dodao je Makron.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odložen popis stanovništva na Kosovu
1

Zakazala komisija

23.08.2023. 20:20

Odložen popis stanovništva na Kosovu

Vlada Kosova je odlučila da se popis stanovništva umesto 1. septembra, kako je ranije planirano, odloži za dva meseca i da počne 1. novembra ove godine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve