Svet
01.03.2024. 19:35
R.E.

Predsednik Turske

Erdogan: "Događaji u Gazi sigurno nisu rat, to je put u genocid"

Erdogan
Izvor: EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFIC / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT

Redžep Tajip Erdogan ponovo se oglasio povodom događaja u Gazi, rekavši da definitivno nije reč o ratu već putu u genocid.

"Događaji u Gazi sigurno nisu rat, to je put u genocid, jer i rat ima moral, pravila i zakone koji se moraju poštovati", započeo je on.
 

"To je varvarstvo koje osuđuje bebe u majčinom naručju na glad i žeđ, bombarduje bolnice, crkve, džamije, škole, univerzitete, izbegličke kampove i ambulante, i podmuklo i nečasno gađa civile koji čekaju u redu za pomoć u hrani, kao i juče", rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja 3. diplomatskog foruma u ​​Antaliji.

On je podvukao da su u Gazi brutalno ubijana ne samo deca, žene i civili već je ubijena vera milijardi ljudi u međunarodni sistem, pravdu i pravo.

Erdogan je rekao da su zapadne sile, koje od prvog dana bezuslovno podržavaju Izrael, svojom licemernom politikom saučesnice u krvoproliću.

"Još jednom pozivam međunarodnu zajednicu da iskreno podrži Gazu i palestinsko pitanje", rekao je Erdogan. On je dodao:

"Međunarodna zajednica može platiti dug palestinskom narodu samo uspostavljanjem palestinske države. Neophodno je formiranje nezavisne države Palestine, sa Jerusalimom kao glavnim gradom. Turska je spremna da preuzme odgovornost, uključujući i da bude garant."
 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve