Svet
09.06.2022. 20:05
Beta

Naoružavanje

Erdogan Grcima: "Ne šalim se kada kažem - prestanite!"

erdogan, 9. 6. 2022.
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Grčku da demilitarizuje ostrva u Egejskom moru, rekavši da se "ne šali" kada to kaže.

"Pozivamo Grčku da prestane da naoružava ostrva koja imaju nevojni status i da deluje u skladu sa međunarodnim sprazumima. Ne šalim se, govorim ozbiljno", rekao je Erdogan poslednjeg dana turskih vojnih vežbi u blizini Izmira, na turskoj obali Egejskog mora.

Erdogan je naveo da "upozorava Grčku da ne preduzima akcije zbog kojih će žaliti" i dodao da Turska "neće odustati od svojih prava u Egejskom moru".

Turska tvrdi da Grčka pojačava vojno prisustvo na Egejskom moru i da time krši sporazume koji garantuju demilitarizovan status ostrva. Ankara navodi i da su ta ostrva ustupljena Grčkoj pod uslovom da ostanu demilitarizovana.

Grčka uzvraća da Ankara namerno pogrešno tumači sporazume u vezi sa oružanim snagama na istočnim grčkim ostrvima i tvrdi da ima pravne osnove da se brani od neprijateljskih poteza Ankare.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je inflacija najveća pretnja Erdoganovoj vlasti?
Erdogan

Turska

07.06.2022. 12:11

Da li je inflacija najveća pretnja Erdoganovoj vlasti?

Inflacija u Turskoj dostigla je najviši nivo od 1998. godine, što je problem koji muči predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči izbora sledeće godine, iako ne pokazuje znakove popuštanja u svom velikom ekonomskom eksperimentu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
21°C
20.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve