Svet
02.11.2020. 13:58
Tanjug

ERDOGAN: Srebrenica je crna mrlja u istoriji čovečanstva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se u Srebrenici u srcu Evrope dogodio genocid koji je crna mrlja u istoriji čovečanstva.

On je to rekao u video poruci na samitu lidera organizovanom povodom 25. godišnjice početka pregovora 1. novembra 1995. u Dejtonu nakon kojih je potpisan mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, a koji su organizovali Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija "Sycamore" uz podršku turskog Direktorata za komunikacije, prenela je juče Anadolija.

"Iako je od toga prošlo četvrt veka, i dalje u srcu osećamo bol ubijene 8.372 braće i sestara Bošnjaka. Neka je još jednom rahmet našim šehidima, a porodicama žrtava genocida i bošnjačkom narodu još jednom izražavam saučešće", rekao je Erdogan.

Povezane vesti - Zločini koje istorija ne želi da pamti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstcok

On je dodao da odgovorni za genocid nisu dobili kazne koje zaslužuju, kao i da čovečanstvo, naročito evropski političari i mediji, nisu izvukli lekcije iz toga.

Erdogan je rekao i da su evropski muslimani suočeni sa diskriminacijom i da im se oduzimaju prava i slobode, a da zemlje koje drže lekcije o ljudskim pravima i demokratiji, danas prednjače u islamofobiji i ksenofobiji.

"Rasistički terorizam širi se poput kuge u mnogim zapadnim zemljama, a ponekad je zaštićen na predsedničkom nivou. Evropski muslimani su suočeni sa sistematskom diskriminacijom, a njihova prava i slobode im se oduzimaju. Vreme je da se zaustavi ovaj pogrešni tok koji preti suživotu ljudi različitih kultura i veroispovesti, kao i budućnosti čovečanstva", rekao je Erdpgan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve