Svet
09.07.2023. 04:10
Beta-AFP

Francuski ministar

"EU može da ima svoj generativni sistem veštačke inteligencije za pet godina"

1
Izvor: Shutterstock

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer ocenio je mogućim da Evropska unija izgradi "u roku od pet godina" sopstveni sistem generativne veštačke inteligencije (AI), koji će doprineti poboljšanju produktivnosti "inertne" privrede.

"Generativna veštačka inteligencija će nam omogućiti da, prvi put u nekoliko generacija, povratimo produktivnost i da budemo efikasniji", rekao je Le Mer na ekonomskim skupu na jugu Francuske.

Francuski ministar je rekao da se zalaže, pre postavljanja temelja za regulisanje veštačke inteligencije, za inovacije i investicije, i da se postavi cilj da u roku od pet godina EU ima svoj "OpenAI", sa naučnicima i potrebnim algoritmima.

Nauka je ta koja će nam konačno omogućiti da povećamo produktivnost u pomalo inertnoj evropskoj ekonomiji, rekao je Le Mer.

Francuski ministar je sredinom juna naglasio potrebu da EU "ulaže i inovira" u razvoj sistema veštačke inteligencije.

Šira javnost je otkrila ogroman potencijal sistema veštačke inteligencije krajem 2022. izdavanjem generatora uredničkog sadržaja ChatGPT kalifornijske kompanije OpenAI, koji može da piše eseje, pesme ili prevode za nekoliko sekundi.

Ali širenje lažnih slika na društvenim mrežama upozorilo je na rizike manipulacije mišljenjem i opasnosti za demokratiju.

Evropski parlament je u junu odobrio nacrt uredbe o veštačkoj inteligenciji i EU se nada da će do kraja godine zaključiti prvu uredbu u svetu koja ima za cilj regulisanje i zaštitu inovacija u tom strateškom sektoru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Chat GPT vas je oduševio? Ovo što Google sprema će vas oboriti s nogu
Veštačka inteligencija

Gemini

29.06.2023. 17:50

Chat GPT vas je oduševio? Ovo što Google sprema će vas oboriti s nogu

Ništa nije tako prodrmalo sterilnost dremežljivog startap sveta kao puštanje u javnost velikih jezičkih modela. Rukavica koju je OpenAI bacio u lice Google-u ostaviće, verovatno, dramatične i nesagledive posledice. U ratu svim sredstvima, Duboki um (Deep Mind), laboratorija u vlasništvu Google-a najavljuje da će novi jezički model ne samo nadmašiti sposobnosti Chat GPT-a, nego da će rešavati kompleksne probleme.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve