Svet
25.07.2018. 15:46
R.E./ Beta

EU: Uvešćemo carine na američku robu, ako Tramp uvede carine na uvoz iz Unije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropski zvaničnici upozorili su uoči sastanka sa amerčkim predsednikom Donaldom Trampom da je Evropska unija (EU) spremna da uvede carine na američku robu vrednosti 20 milijardi dolara ukoliko SAD uvedu carine na uvoz automobila iz Unije.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom razgovaraće sa Trampom u Vašingtonu kako bi ga odgovorili od uvodjenja carina na automobile, koje će naneti štetu obema stranama i značajno pojačati trgovinske tenzije, prenosi Asošiejted pres.

"Cilj naše posete je da smirimo situaciju i sprečimo pogoršanje trgovinskog sukoba", rekla je Malmstrom u intervjuu za švedski list Dagens Najheter (Dagens Nyheter).

Ona je rekla da je EU spremna da odgovori ako SAD uvedu carine. U tom slučaju EU će uvesti carine na niz američkih proizvoda, uključujući poljoprivredne i tehničke proizvode i mašine.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio za nemačku televiziju ZDF da nije "preterani optimista" pred razgovore u Vašingtonu s američkim predsednikom Dolandom Trampom o trgovinskom sporu Evropske unije (EU) i SAD.

"Jasno smo stavili do znanja da nismo neprijatelji SAD i da imamo zajedničku prošlost koju ne treba da zaboravimo. Ipak, nisam preterano optimista", rekao je Junker i dodao da je EU spremna na uzvratne mere ako Tramp odluči da uvede porez na evropske automobile.

Junker, koji u SAD boravi zajedno sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, rekao je da želi da izbegne trgovinski rat dve strane.

Tenzije SAD i EU pojačane su pošto je Vašington u junu uveo carine na evropski čelik i aluminijum, a ta odluka dodatno je ugrozila transatlantske odnose već oslabljene posle američkog povlačenja iz medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama i nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Carine na automobilske proizvode bi posebno pogodile Nemačku, koja ima velku automobilsku industriju, ali bi one pogodile i američke proizvodjače, koji mnoge delove uvoze iz EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve