Svet
01.10.2022. 20:15
R.E./ dpa

Reč nemačkih stručnjaka

Evo šta je poubijalo ribe u Odri

odra, reka odra, ribe, uginule ribe
Izvor: EPA/ PAP / Lech Muszynski

Pomor ribe u Odri prošlog meseca najverovatnije su uzrokovale otrovne alge, rekli su nemački stručnjaci u izveštaju koje je objavilo ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo je u petak naglasilo da je ispuštanje soli dovelo do masovnog bujanja algi "prymnesium parvum". Ovo je zatim proizvelo toksičnu supstancu koja je izazvala pomor ribe, puževa i dagnji.

Naučnici nisu mogli da utvrde ko je ispustio so u Odru.

Sve u svemu, analize su pokazale "višeuzročne mehanizme delovanja" koji su doveli do masovnog pomora životinja. Visoke temperature i mali nivoi padavina pogoršali su situaciju jer je zbog toga porasla koncentracija štetnih materija.

Stručnjaci su takođe pronašli herbicide za koje je "velika verovatnoća da su industrijskog porekla."

Ipak, herbicidima se ne može objasniti akutno trovanje, naveli su. Analizom više od 1.200 elemenata i materija utvrđeno je da potiču "obično iz industrijskih i komunalnih postrojenja za prečišćavanje."

Masovni pomor ribe primećen je na nemačkoj obali reke 9. avgusta. Poljske vlasti su prve informacije imale još krajem jula, piše "dpa".

Nemačka je optužila Poljsku za neblagovremenu prijavu incidenta

Nemačko-poljska grupa stručnjaka nije podnela zajednički izveštaj. Umesto toga, sada postoje odvojene analize dve strane. Poljski stručnjaci su dan ranije predstavili svoja otkrića i takođe utvrdili širenje algi kao najverovatniji uzrok pomora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je uzrok pomora ribe u reci Raški
Zagađenje reke, smeće, đubre

Dva puta za mesec dana

07.07.2022. 13:12

Šta je uzrok pomora ribe u reci Raški

Biolog Ana Karanović izjavila je u četvrtak da je "ljudski faktor 100 odsto uzrok dva pomora ribe" u reci Raški u poslednjih mesec dana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve