Svet
28.09.2021. 13:46
Tanjug

Emanuel Makron

"Evropljani moraju da izađu iz svoje naivnosti"

Emanuel Makron
Izvor: AFP POOL / LUDOVIC MARIN / POOL

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija mora da pojača svoje odbrambene planove i učini sebe "poštovanom".

"Evropljani moraju da izađu iz svoje naivnosti. Kada smo pod pritiskom, da pokažemo da takođe imamo moć i sposobnost da se branimo i jednostavno učinimo da nas poštuju", rekao je Makron danas na konferenciji za novinare u Parizu, gde je prvi put govorio o novom odbrambenom sporazumu koji su ovog meseca objavile SAD, Australija i Britanija za Indo-pacifički region, prenosi AP.

Kao deo ovog pakta, Australija je otkazala ugovor vredan više milijardi dolara o kupovini francuskih konvencionalnh podmornica i umesto toga nabaviće američka plovila na nuklearni pogon, dok je u potezu bez presedana, Francuska kao odgovor na to pozvala na konsultacije svog ambasadora u SAD.

"Ambasador Filip Etjen vratiće se sutra u Vašington sa jasnim mandatom", najavio je Makron.

On je naglasio da su se on i američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje u telefonskom razgovoru dogovorili o otvaranju sveobuhvatnih konsultacija, čiji je cilj stvaranje uslova za obezbeđivanje poverenja između dugogodišnjih saveznika.

Makron je rekao i da će ponovo razgovarati sa Bajdenom sredinom oktobra, pre zakazanog susreta krajem sledećeg meseca u Evropi.

emanuel Makron
Izvor: AFP POOL / LUDOVIC MARIN / POOL

On je u svom obraćanju istako da su SAD veliki istorijski prijatelji i saveznici Francuske u pogledu vrednosti, ali da se u poslednjih 10 godina Amerikanci prvo fokusiraju na sopstvene interese koji su usmereni na Kinu i Pacifik.

"Moramo, kao Evropljani, preuzeti ulogu u sopstvenoj zaštiti. To nije alternativa savezništvu sa SAD, niti zamena za njega",naglasio je francuski predsednik uz napomenu da evropski odbrambeni planovi treba da idu uz NATO.

Makron se obratio neposredno nakon što je Francuska potpisala odbrambeni sporazum sa Grčkom, po kome će Atina kupiti od Pariza tri ratna broda u vrednosti od nekoliko milijardi evra.

Evropska unija predstavila je ranije ovog meseca novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u indo-pacifičkom regionu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makrona gađali jajima (VIDEO)
Emanuel makron

Lion

27.09.2021. 15:28

Makrona gađali jajima (VIDEO)

Na francuskog predsednika Emanuela Makrona je bačeno jaje tokom njegove posete sajmu hotelijerstva i gastronomije u Lionu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
1°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve