Svet
07.07.2021. 10:35
Tanjug

Smanjena efikasnost

Fajzer manje efikasan za Delta soj koronavirusa

Fajzer vakcina
Izvor: EPA / ROLEX DELA PENA

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da efikasnost Fajzerove vakcine manja zbog Delta varijante koronavirusa i da sprečava samo 64 procenta infekcija, dok je zaštita od teških oblika Covid-19 ostala visoka.

Prema novim podacima ministarstva, efikasnost vakcine Fajzer/Biontek značajno se smanjila u poslednjih nekoliko nedelja kako se agresivnija Delta varijanta koronavirusa proširila, pa je od 6. juna efikasnost vakcinacije u sprečavanju infekcije pala na 64 procenta u odnosu na 95,3 koliko je iznosila kad je dominantan bio Alfa soj, prenosi CNN.

To je slučaj i kod sprečavanja simptomatskih oboljevanja, ali vakcina i dalje vrlo efikasno štiti od ozbiljnog toka bolesti i hospitalizacije, prema ministarstvu, 93 odsto.

U februaru je izraelsko Ministarstvo zdravlja objavilo da Fajzerova vakcina sprečava Covid-19 sa efikasnošću od 95,8 procenata, simptomatsko oboljevanje u 98 odsto slučajeva, dok je efikasnost u smislu sprečavanja hospitalizacija i smrtnih ishoda bila 99 odsto.

Zbog visoke stope vakcinacije, Izrael ima dobre podatke, pa iako se već oko dve nedelje, zbog visokozaraznog Delta soja, beleži povećan broj registrovanih novih infekcija, za isti period nije zabeležena smrt povezana s virusom.

Preliminarni nalazi jedne druge, škotske studije, objavljene u časopisu Lanset prošlog meseca, pokazali su da vakcina Fajzer obezbeđuje 79 odsto zaštite od infekcija varijantom Delta, u poređenju sa 92 odsto za one izazvane Alfa sojem.

Ista studija koja je analizirala podatke na 5,4 miliona ljudi u Škotskoj pokazala je da vakcina Oksford-AstraZeneka obezbeđuje 60 odsto zaštite od infekcije Delta varijantom, u poređenju sa 73 odsto za prethodno dominantni Alfa soj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Delta soj se širi Grčkom
Koronavirus

U najavi nove restrikcije

07.07.2021. 10:26

Delta soj se širi Grčkom

Broj novih slučajeva koronavirusa u Grčkoj naglo raste, a zarazniji delta soj širi se velikom brzinom naročito među mladima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve