Svet
06.05.2021. 15:25
Tanjug

Visoka efikasnot

Fajzer nakon revakcine efikasan oko 96 odsto

Vakcina fajzer
Izvor: EPA/ Andre Coelho

Druga doza vakcine Fazer/Biontek proitiv Covid-19 može smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti za više od 96 odsto sedam dana nakon revakcinacije, utvrđeno je u nacionalnoj studiji izraelskog Ministarstva zdravlja i Fajzera.

Istraživanja kakon primene vakcine Fajzer pokazuju da prva doza nudi 58 odsto zaštite od infekcije, 76 odsto od hospitalizacije, a da je 77 odsto efikasna u sprečavanju smrti kao posledica virusa.

Sedam dana nakon primanja revakcine, Fajzer je, prema poslednjem istraživanju, 97 odsto efikasan protiv simptomatskih infekcija, 97,2 odsto protiv hospitalizacije kao rezultata infekcije koronavirusom, 97,5 odsto efikasan protiv teške ili kritične hospitalizacije povezane s korona virusom, a 96,7 odsto efikasan protiv smrti povezane sa koronavirusom.

Vakcina fajzer
Izvor: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

"Dve doze vakcine Fajzer visoko su efikasne u svim starosnim grupama u sprečavanju simptomatske i asimptomatske infekcije korona virusom i hospitalizacija, teških bolesti i smrti povezanih sa koronavirusom, uključujući one uzrokovane britanskom varijantom", navodi se u studiji.

Autori studije dodaju da se još uvek malo zna o trajanju efikasnosti prve doze, a da generalno, postoje i nesigurnosti oko trajanja imuniteta nakon druge doze.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je do sada zaradila kompanija Fajzer
Vakcina fajzer

Zadovoljno "trljaju ruke"

04.05.2021. 16:49

Koliko je do sada zaradila kompanija Fajzer

Poslovni rezultati američke farmaceutske kuće Fajzer za prvi kvartal 2021. prevazišli su sva očekivanja Vol Strita.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
39°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve