Svet
28.04.2022. 17:05
Beta/AP

Jens Stoltenberg

"Finska i Švedska su dobrodošle"

Jens Stoltenberg
Izvor: AP / Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su Finska i Švedska dobrodošle ukoliko odluče da se pridruže vojnoj alijansi 30 država i da bi mogle da postanu članice prilično brzo.

Stoltenbergova izjava dolazi u vreme kada raste javna podrška u Finskoj i Švedskoj za pridruživanjem kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.
 

"To je njihova odluka. Ali ako odluče da se prijave, Finska i Švedska će biti dobrodošle i očekujem da će taj proces ići brzo", rekao je on.
 

On nije dao precizan vremenski okvir, ali je rekao da države mogu da očekuju određenu zaštitu ako Rusija pokuša da im preti od trenutka podnošenja zahteva za članstvo do formalnog pridruživanja.

Stoltenberg je rekao da je uveren da postoje mogućnosti da se taj prelazni period premosti na način koji je dovoljno dobar i koji funkcioniše i za Finsku i za Švedsku.

Garancija kolektivne bezbednosti NATO-a osigurava da sve zemlje članice moraju da priteknu u pomoć svakom savezniku koji je napadnut.

Stoltenberg je dodao da su se mnogi saveznici u NATO-u sada obavezali i obezbedili ukupno najmanje 7,6 milijardi dolara vojne podrške Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg o prijemu Finske i Švedske u NATO
NATO

Generalni sekretar

03.04.2022. 18:10

Stoltenberg o prijemu Finske i Švedske u NATO

NATO će naći načina da relativno brzo prihvati Švedsku i Finsku ako izraze želju da se pridruže severnoatlantskom savezu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve