Svet
12.02.2024. 09:05
R.E.

Da li biste pristali?

Počelo merenje težine PUTNIKA na aerodromu

aerodrom prtljag
Izvor: Shutterstock

U okviru projekta finske avio kompanije Finer, na aerodromu u Helsinkiju putnici dobrovoljno pristaju da im se izmeri težina pre uslaska u avion kako bi se avio-kompaniji omogućilo da preciznije odredi procenu težine letelice pre poletanja.

Putnici se mere tokom noćne smene i za one koji bi hteli da unesu u avion pretežak ručni bagaž, ova novina uglavnom nije dobrodošla jer se osoba meri zajedno sa svojim ručnim prtljagom, prenosi CNN.

"Ceo postupak se odvija anonimno, a težinu putnika vidi samo zemaljsko osoblje na čekiranju karata. Sprovođenje ovog postupka je počelo u ponedeljak, a do četvrtka ujutru već je izmereno oko 800 volontera", izjavio je za CNN potpredsednik za komunikacije kompanije Finnair Paivit Talkvist i dodao da je avio-kompanija "pozitivno iznenađena brojem putnika koji pristaju dobrovoljno da se izmere".

Finer će prikupljati podatke o težini putnika i tokom zimske i tokom letnje sezone, jer putnici obično nose težu odeću i deblje kapute tokom hladnih finskih zima. Zimska merenja biće završena u februaru, a letnja će se odvijati u tokom aprila i maja.

Pre svakog poletanja avio-kompanije uvek računaju ukupnu težinu aviona u kojku spadaju težina putnika u letelici, težina tereta i prtljaga, kao i keteringa i rezervoara za vodu. Težina i oprema aviona mogu uticati na to gde putnici mogu da sede, a u nekim slučajevima čak i na to koliko putnika je dozvoljeno u avionu i koliko prtljaga može da se primi u prtljažnike letelice.

Svaki putnički avion ima određenu maksimalnu težinu koja je propisana za bezbedno poletanje. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrao AVION, leteo do Kalifornije, pa pobegao u PUSTINJU
pilot avion

Hapšenje u SAD

04.01.2024. 10:05

Ukrao AVION, leteo do Kalifornije, pa pobegao u PUSTINJU

Muškarac iz američke savezne države Ajdaho uhapšen je nakon što je ukrao avion iz hangara u severnom Las Vegasu, leteo do kalifornijskog aerodroma udaljenog više od 160 kilometara i zatim pobegao u pustinjsku oblast.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve