Svet
17.05.2022. 09:42
Beta-AFP

Elizabet Born

Francuska ima novu premijerku

France Politics
Izvor: Beta / AP / Francois Mori

Ministarka rada Elizabet Born imenovana je za novu premijerku Francuske, i ona je tek druga žena na toj funkciji.

Born (61), nasledila je na čelu vlade Žana Kasteksa koji je podneo ostavku centrističkom predsedniku Emanuelu Makronu, što je bilo očekivano posle Makronovog reizbora na mesto predsednika države prošlog meseca.

Kasteks je došao u Jelisejsku palatu da zvanično podnese ostavku koju je predsednik "prihvatio", saopštila je Jelisejska palata. Kako navodi agencija AP u Francuskoj je uobičajeno da predsednici imaju više od jednog premijera tokom svojih mandata.

Makron i Born će, kako se očekuje, narednih dana imenovati novu vladu.

Born je druga žena na premijerskom položaju u Francuskoj posle Edit Kreson koja je bila premijerka od 1991-1992, pod socijalističkim predsednikom Fransoa Miteranom.

Ona je bila ministarka rada u Makronovoj prethodnoj vladi, od 2020. godine. Pre toga je bila ministarka saobraćaja i zatim ministarka za ekološku tranziciju, takodje u Makronovoj vladi.

Prvi zadatak nove premijerke biće da osigura da Makronova centristička partija i njeni saveznici dobro prodju na parlamentarnim izborima u junu. Izbori će odlučiti koje grupe drže većinu mesta u Nacionalnoj skupštini koja ima konačnu reč nad Senatom u francuskom zakonodavnom procesu.

Makron je takođe obećao predlog zakona koji će se odnositi na rastuće troškove života u Francuskoj gde skaču cene hrane i energenata. Zakon će pripremiti njegova nova vlada i očekuje se da će biti predstavljen odmah posle parlamentarnih izbora.

Ako Makronova stranka osvoji većinu u parlamentu predsednica vlade će morati da osigura da izmene penzionog sistema koji je obećao predsednik budu izražene u zakonu, uključujući i podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 65 godina. Predložene promene su kritikovali radnici, sindikati i levičarski glasači.

Makron je takodje ranije obećao da će njegov novi premijer biti direktno zadužen za "zeleno planiranje" namenjeno da ubrza francusku primenu politika vezanih za klimu. Makron je obećao da će ići duplo brže u suzbijanje emisija štetnih gasova u svom drugom mandatu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuska zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 23,7 milijardi evra
Francuska, Pariz, Ajfelov toranj

Rat u Ukrajini

13.04.2022. 09:18

Francuska zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 23,7 milijardi evra

Francuska je do sada zaplenila 23,7 milijardi evra ruske imovine na svojoj teritoriji, uključujući nekretnine u vrednosti od 573,6 miliona evra, saznaje agencija AFP iz izvora bliskih francuskom ministarstvu ekonomije i finansija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve