Svet
23.04.2021. 12:10
Tanjug

Pokazala tajna istraga

GARDIJAN: Malta i dalje prodaje "zlatne pasoše" bogatašima

Pasoš
Izvor: Shutterstock

Malteška vlada nastavlja da prodaje pasoše multimilionerima koji imaju minimalne veze sa državom, pokazala je tajna istraga koju je sproveo britanski list Gardijan.

Bogati aplikanti potpisuju ugovore vredne milion evra, a zauzvrat dobijaju malteške pasoše posle kvalifikacionog perioda od 12 meseci, pokazalo je tajno snimanje ekipe Gardijana, što će još više alarmirati Brisel nakon ovonedeljnog curenja podataka jedne od najvećih svetskih firmi za posredovanje oko pasoša.

Iz imejl podataka i dokumenata iz "Henli i Partners", do kojeg je došla Fondacija Dafne Karuana Falicija (nazvana po ubijenoj novinarki sa Malte, 2017. godine), a u koji su imali uvid novinari Gardijana i još nekih medija, otkriva se koliko bogatih Rusa, Kineza i Saudijaca dolaze na Maltu po takozvani "zlatni pasoš".

Mnogi rentiraju apartmane, kako bi dokazali da imaju boravište na Malti, a onda napuštaju objekte ostavljajući ih prazne.

Pasoš
Izvor: Shutterstock

Sa ciljem da utvrde da li se nastavilo sa izdavanjem pasoša, tajni Gardijanov novinar je išao u martu na Maltu, predstavljajući se kao savetnik ruskog multimilionera koji želi da kupi državljanstvo za sebe i njegovu porodicu.

U video snimku sa dva operativca "Henlija", uključujući i Dominika Voleka, nadležnog za klijente i član izvršnog veća firme, reporteru je rečeno da bogati aplikanti za pasoš Malte treba da očekuju samo tri nedelje u zemlji, što je kompanija ocenila da je dovoljno za maltešku vladu da demonstrira da aplikant ima "dobre veze" sa Maltom kako bi dobio pasoš.

Klijenti "Henli i Partners" se trude da uspostasve "suvi minimum" povezanosti sa Maltom, kako bi dobili pasoš.

Neki klijenti nikad ne koriste objekte koje su iznajmili, čak i tokom retkih poseta Malti.

Volek je rekao: "Slušajte, da budem iskren, mnogi klijenti odsednu u hotelima jer ne žele da čiste i da prave obroke".

"Klijentima kažemo da urade minimum, a to kažemo jer pod originalnim programom (za dobijanje državljanstva) ne postoji regulativa kojom se određuje koliko vremena treba da provedu", dodao je Volek.

On je dodao da dalje "aplikant i njegova supruga treba da provedu najmanje tri nedelje na Malti tokom narednih 12 meseci".

"Ali u nameri da ostvarite dobre veze sa zemljom, vlada želi da odrasli aplikanti provedu najmanje tri nedelje na Malti. To se može učiniti tokom jedne posete. Kada uradimo aplikaciju za boravište na početku, odrasli aplikanti treba da dođu i daju biometrijske podatke. Neki od naših klijenata to urade tokom prve posete i provedu tri nedelje, a onda napuste zemlju i kasnije se vrate po pasoš", objašnjava Volek.

Iz "Henlija" objašnjavaju da dodatne veze sa Maltom se mogu ostvariti učlanjenjem u teretanu, uzimanjem ugovora za mobilni telefon ili donacijom lokalnoj zajednici, i da će onda i kompanija i država voditi računa o aplikantima.

Portparol je rekao da "ništa u Volekovim komentarima nije neetički, proceduralno netačno ili suprotno zakonima i regulativama Malte."

"Ne postoji legalna osnova u zakonu Evropske unije kojom se određuje koje su to "veze" koje aplikant mora da ima da bi postao državljanin u bilo kojoj državu EU; što se tiče zakona EU, sve ostaje isključivo na svakoj državi da odluči pojedinačno", kazao je portparol "H&P".

Pasoš
Izvor: Shutterstock

Kompanija je takođe pokazala dokumente tajnom novinaru rekavši da za 888.000 evra, aplikant može da dobije pasoš Malte za 12 meseci.

Troškovi uključuju ulaganje od 750.000 evra u Maltu, iznajmljivanje malteške imovine na godišnjem nivou koja nije ispod 16.000 evra za 12 meseci, a onda još pet godina (rentiranja) nakon "polaganja zakletve na vernost".

Na kraju, neophodna je i donacija od 10.000 evra u registrovanu nevladinu organizaciju (društvo), bilo da je sportska, kulturna, naučna, filantropska, životinjska ili umetnička.

Na to treba dodati troškove "Henlija" od više od 100.000 evra, plus ostale troškove koji se tiču aplikaciju, pa totalan ceh za porodicu od dvoje odraslih i dva deteta košta oko 1,2 miliona evra.

U oktobru je Evropska komisija pokrenula postupak o eventualnoj povredi procedura protiv Kipra i Malte tražeći formalno da im dostave način na koji daju državljanstvo.

Komisija je optužila Maltu da prodaje državljanstvo EU pojedincima koji nemaju pravu vezu sa zemljom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve