Svet
11.01.2024. 19:10
Beta

Nakon 100 godina zabrane

Palo obećanje: Gradonačelnica Pariza će uoči OI uskočiti u Senu

Pariz, Sena, Ajefelova kula
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnica Pariza An Idalgo najavila je da će u julu, uoči Olimpijade u Francuskoj, posle punih 100 godina zabrane kupanja u Seni a zatim i ogromnih ulaganja u njeno čišćenje, skočiti i okupati se u reci koja teče kroz francuski glavni grad.

Da ponovo zaplivaju u reci koja teče kroz njihov grad davnašnja je želja Parižana. To je zvanično zabranjeno 1923. godine, ali su ipak sve do početka 1960-ih oni hrabriji plivali u reci.

Planirano je da na Olimpijskim igrama u Parizu budu održana plivačka takmičenja u Seni, a sve do poslednjeg trenutka postojala su strahovanja za kvalitet vode.

U julu se kupamo u Seni, rekla je Idalgo na gradskom novogodišnjem prijemu, i pozvala i šefa pariske policije Marka Gijoma da joj se pridruži "u tom istorijskom skoku u vodu", javio je radio Frans info, a prenose agencije.

Obećani skok u Senu An Idalgo usledio je više od 30 godina posle obećanja pokojnog bivšeg gradonačelnika Pariza, a zatim i predsednika Francuske Žaka Širaka, koji je još 1990. rekao da će stanovnici Pariza 1993. moći ponovo da se kupaju u Seni.

Našalost, obećanje se nije ispunilo. Od tada je, prema rečima An Idalgo, u pripremi za OI grad uložio 1,4 milijarde evra u čistiju Senu na širem području Pariza, i to uglavnom u modernizaciju kolektora za prečišćavanje i povezivanje na kanalizaciju objekata koji su donedavno ispuštali onečišćene vode direktno u reku.

Posle OI, građani Pariza bi od 2025. trebalo sasvim normalno da plivaju u Seni. Planirano je i uređenje dve javne plaže, od kojih će jedna biti u neposrednoj blizini Ajfelofog tornja. Plaže će od plovnih puteva biti odvojene bovama, a planirane su prostorije za presvlačenje i tuširanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pripreme za Olimpijske igre u Parizu (FOTO)
1

Maskote, selo, stadioni

21.03.2023. 07:05

Pripreme za Olimpijske igre u Parizu (FOTO)

Olimpijkse igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. Pogledajte kako teku pripreme - gradi se Olimpijsko selo, novi stadioni, šiju se maskote...
Foto
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
15°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve