Svet
12.06.2024. 21:01
Beta-AFP

An Idalgo

Gradonačelnica Pariza odložila KUPANJE U SENI

pariz sena
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je do posle drugog kruga parlamentarnih izbora 7. jula odložila svoje kupanje u gradskoj reci Seni, obećano za 23. jun kao "istorijski zaron" čime je htela da svima pokaže da je ta reka čista za sve, te i za Olimpijske igre.

"Neće to biti 23. juna. Daćemo sebi vremena da prođemo kroz parlamentarne izbore. Ali, kupanja će svakako biti pre Igara", izjavila je Idalgo.

Još pre iznenadnog raspuštanja Skupštine koje je u nedelju objavio predsednik Francuske Emanuel Makron, 23. jun više nije bio relevantan za kupanje gradonačelnice zbog "obilnih kiša u maju i veoma jakog toka reke", ukazala je gradska uprava početkom juna.

Ceremonija otvaranja Igara koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta, biće na Seni, a u vodi te reke u čije čišćenje su uložene 1,4 milijarde evra, uskočiće takmičari u triatlonu, plivačkom maratonu i paratriatlonu.

Ali, ipak ostaje neizvesnost za održavanje olimpijskih takmičenja na Seni zbog kvaliteta njene vode koji još od 2023. ne odgovara evropskim standardima zbog obilja dve fekalne bakterije u njoj što se svakodnevno proverava.

Nedavno je počelo korišćenje "retenzija"  - bazena za zadržavanje kišnice i otpadnih voda, ali u slučaju jake kiše neprečišćena voda može da se prelije iz njih u reku i donese zagađenje koje bi onemogućilo kupanje.

Za leto 2025. godine u Parizu je planirano otvaraje tri javna kupališta na Seni, od kojih jednog nedaleko od Ajfelove kule.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pariz je SPREMAN! (FOTO)
pariz olimpijske igre 07.06.2024.

Olimpijske igre

07.06.2024. 17:00

Pariz je SPREMAN! (FOTO)

Olimpijski prstenovi postavljeni su na Ajfelov toranj 50 dana uoči Olimpijskih i igara u Parizu.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve