Svet
11.10.2023. 22:31
Beta-AP

Švedska

Sud opet kaznio "neposlušnu" Gretu

1
Izvor: EPA / TT NEWS AGENCY / Johan Nilsson/TT

Sud u Švedskoj je ponovo kaznio klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg jer je tokom ekološkog protesta na jugu zemlje u julu ove godine bila nepokorna prema policiji.

Okružni sud u Malmeu naložio joj je da plati kaznu od 2.250 kruna (206 dolara).

Tunberg koja je već bila kažnjena za sličan prekršaj, učestvovala je 24. jula u ekološkom protestu na naftnom terminalu u Malmeu gde su sktivisti sedenjem blokirali pristup, pa ih je policija je uklonila.

Tunberg je 15. septembra optužena za nepokornost policiji jer je odbila da se povinuje njenom zahtevu i skloni se sa prilaza terminalu te su je odvukla dvojica uniformisanih policajaca.

Tunberg (20) je priznala te činjenice, ali je negirala krivicu.

Po njenim rečima, borba protiv naftne industrije je vid samoodbrane od egzistencijalne i globalne pretnje koju donosi klimatska kriza.

"Nauka je na našoj strani i moral je na našoj strani. Ništa na svetu to ne može da promeni i tako je", rekla je ona posle izricanja presude, istakavši da je spremna da deluje i dalje nezaivsno od toga da li će biti kažnjavanja.

Isti sud je Tunberg 24. juna kaznio sa 2.500 kruna (oko 230 dolara) zbog odbijanja da se povinuje naredbama policije kada je učestvovala u sličnim demonstracijama prethodnog meseca.

Ona u četvrtak ide u susednu Norvešku, na protest starosedelaca severnih predela planete - naroda Samija zbog izgradnje vetroparka sa 151 turbinom jer kažu da ugrožava njihov stočarski život sa irvasima.

Aktivisti smatraju da prelazak na zelenu energiju ne bi trebalo da ide na štetu prava starosedelaca.

Pre dve godine Vrhovni sud Norveške je utvrdio da su izgradnjom turbina narušena prava Samija koji vekovima koriste zemlju za irvase.

Norveška vlada ne planira da ukloni sporni vetropark.

Tunberg je inspirisala svetski omladinski pokret koji zahteva jače zalaganje u borbi protiv klimatskih promena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šesto masovno izumiranje na Zemlji je u toku
planeta zemlja

Alarmantni fenomen

23.09.2023. 15:10

Šesto masovno izumiranje na Zemlji je u toku

Kroz bogatu i turbulentnu istoriju Zemlje, pet značajnih masovnih izumiranja prekinulo je inače spori i metodični tok evolucije života.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve