Svet
18.02.2023. 15:50
Beta-AFP/ R. E.

Potpredsednica SAD

Haris prvi put zvanično: "Rusija počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini"

1
Izvor: Beta / AP / Michael Probst

SAD su "zvanično utvrdile da je Rusija počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini", rekla je u subotu potpredsednica SAD Kamala Haris u govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

To je prvi put od početka ruske invazije 24. februara 2022. da SAD zvanično navode da je Rusija u Ukrajini činila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kamala Haris je ponovo potvrdila da će SAD pružati podršku Ukrajini "koliko god bude potrebno" i solidnost transatlantske veze i NATO protiv Rusije.

"Razmotrili smo dokaze, znamo pravne norme i nema nikakakve sumnje da se radi o zločinima protiv čovečnosti", rekla je ona navodeći slučajeve pogubljenja, mučenja i silovanja od strane ruskih snaga u Ukrajini kao i prisilno premeštanje stotine hiljada ujrakinskih civila u Rusiju.

"I kažem svim onima koji su počinili te zločine i njihovim nadređenim ili saučesnicima u tim zločinima - položićete račune", dodala je američka potpredsednica.

U odvojenom saopštenju američki šef diplomatije Entoni Blinken je dao uveravanja da se "ne radi o slučajnim ili izolovanim delovanjima" i govori o "opštem i sistematskom napadu koji Kremlj vodi protiv civilne populacije u Ukrajini".

On je rekao da se SAD, upotrebljavajući kvalifikaciju zločina protiv čovečnosti, obavezuju da će ti pripadnici ruskih snaga i drugi odgovorni, a još nisu identifikovani, položiti račune za svoja dela pred sudom.

"Ne može biti nekažnjivosti za te zločine", rekao je Blinken. 

Tokom ruske invazije Ukrajine SAD su dokumentovale više od 30.600 slučajeva ratnih zločina ruskih snaga, naveo je Stejt department.

Istražitelji UN su u septembru optužili Moskvu za ratne zločine "velikih razmera" u Ukrajini, posebno mučenje i seksualno nasilje.

Kijev traži uspostavljanje specijalnog suda da sudi najvišim ruskim zvaničnicima, ali ta ideja pokreće kompleksna pitanja.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak govoreći na konferenciji u Minhenu je pozvao svetske lidere da "udvostruče" podršku Kijevu jer su dodatno oružje i bezbednosne garancije neophodni da se Ukrajina i Evropa zaštite od sadašnje, ali i buduće ruske agresije.

1
Izvor: Beta / DPA / Sven Hoppe

Sunak je na međunarodnoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti rekao da je Velika Britanija nedavno odlučila da Ukrajini da borbene tenkove, napredne PVO sisteme i rakete većeg dometa i pozvao druge države da slede taj primer pre no što Rusija pokrene prolećnu ofanzivu.

"Sada je trenutak da udvostručimo našu vojnu podršku. Kada je Putin počeo ovaj rat, računao je na to da ćemo se pokolebati, a i sada računa da ćemo izgubiti strpljenje", rekao je Sunak.

Sunak je takođe pozvao NATO da Ukrajini pruži dugoročne bezbednosne garancije.

"Radi se o bezbednosti i suverenitetu svake države jer su ruska invazija, njeni odvratni ratni zločini i neodgovorna nuklearna retorika, simptomi šire pretnje svemu u šta verujemo", rekao je britanski premijer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve