Svet
22.01.2024. 18:03
Beta

Razmatra se...

I Hrvatska vraća obavezan vojni rok?

vojnik, vojska
Izvor: Shutterstock

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da se analizira mogućnost vraćanja obaveznog vojnog roka i da će se u idućim sedmicama izaći s predlogom.

 

"Što se tiče obaveznog segmenta, to detaljno analiziramo, uvažavajući okolnosti i postignuća koja bismo time imali, ali vodeći računa i o ekonomskom segmentu i finansijama. Radi se o složenom procesu pa me čude određeni ljudi kad vrlo brzo izbacuju rešenja", rekao je Medved novinarima posle obeležavanja 31. godišnjice vojno-policijske operacije Maslenica kod Zadra.

On je dodao da je pitanje vojnog roka "stalno prisutno" i podsetio da je Hrvatska zadržala dobrovoljni vojni rok, prenela je agencija Hina. Medved je pozvao mladiće i devojke da se jave na dobrovoljno služenje vojnog roka.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane će predložiti Vladi module koje bi ugradili vezano za pripremu mladih, bilo da se radi o postupanjima zbog posledica klimatskih promena, elementarnih nepogoda, stanja katastrofa ili ratne opasnosti.

Ministar odbrane Ivan Anušić rekao je u Zadru da je vraćanje obaveznog služenje vojnog roka preozbiljna tema koja zahteva finansijski i politički konsenzus.

On je podsetio da je vojni rok zamrznut 2008. i da nije reč o pitanju na koje se može odgovoriti "iz rukava". Anušić je rekao da će javnost o svemu biti obaveštena kada se "usaglasi najbolji način na koji bi se vratio vojni rok ili vojna obuka".

"Svi imaju svoje zamisli kako će to izgledati, ali će na kraju struka reći kako će se to izvesti", naglasio je ministar odbrane.

Temu vraćanja obaveznog služenja vojnog roka u hrvatsku javnost nedavno je vratio poslanik desničarskog Domovinskog pokreta Mario Radić koji je predložio uvođenje vojne obuke u hrvatske škole.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve