Svet
13.10.2022. 12:09
Beta

"Istorijski trenutak"

I to se desilo: Francuska počela da direktno isporučuje gas Nemačkoj

gas
Izvor: Shutterstock

Francuska je počela da šalje gas Nemačkoj direktno, u okviru evropske energetske solidarnosti da bi se prevazišao pad isporuka iz Rusije, objavila je kompanija koja upravlja transportnom mrežom francuskog gasa GRTgaz.

"U okolnostima snažnog smanjenja isporuka ruskog gasa Evropi i u okviru evropske solidarnosti o energetskoj bezbednosti GRTgaz se mobilisao da prilagodi svoju mrežu i ozvaniči predlog za početak slanja gasa iz Francuske u Nemačku", navela je francuska kompanija.
 

Prve isporuke gasa Nemačkoj počele su u 6.00 sati u količini od 31 gigavatsat dnevno.

Nivo isporuka će biti procenjivan dnevno u zavisnosti od uslova na mreži sa maksimalnim kapacitetom od 100 gigavat sati dnevno, navela je kompanija.

Pošto je jedina tačka povezivanja na francusko-nemačkoj granici projektovana prvobitno da funkcioniše u smeru Nemačke ka Francuskoj, bilo je potrebno preokrenuti tok da bi se omogućila ova isporuka, navela je kompanija.

"Ovo je istorijski trenutak, prvi put da će Francuska isporučivati gas direktno Nemačkoj, do sada smo slali gas susednoj Nemačkoj preko Belgije, rekao je generalni dirketor GRTgaz-a Tijeri Truve.
 

Francuska kompanija je u saradnji sa nemačkim kompanijama sprovela tehnička prilagodjavanja da protok iz Francuske ka Nemačkoj proradi. Sa svoje strane Nemačka je usvojila potrebnu regulativu da primi francuski gas kome je dodat miris, što nije uobičajeno za nemačku industriju.

Nemačkoj nedostaje gas od koga je vrlo zavisna za rad svojih fabrika. Francuska ima više od svog suseda jer nabavlja tečni prirodni gas uglavnom iz SAD, što joj je delimično omogućilo da popuni svoje zalihe sa 100 odsto za zimu.

GRTgaz je drugi po veličini evropski prevoznik gasa, sa mrežom od 32.500. kilometara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko ćemo u budućnosti plaćati gas
struja, gas

Dušan Bajatović

11.10.2022. 12:42

Koliko ćemo u budućnosti plaćati gas

Direktor Srbijagasa rekao je da će gasa biti dovoljno i da su obezbeđene rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru, kao i u mađarskim skladištima gasa.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve