Svet
05.02.2020. 14:20
Tanjug

INCIDENT U KONGRESU: Tramp odbio da se rukuje s Pelosi, ona pocepala govor

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa SAD, tokom kojeg je poručio da je stanje nacije bolje nego ikada ranije, zasenio je incident sa predsedavajućom tog doma Nensi Pelosi.

Naime, noć pre nego što bi Senat trebalo da glasa da ga oslobodi krivice u okviru procesa opoziva, Tramp je proveo u telu koje ga je već opozvalo - Predstavničkom domu Kongresa, odakle se obratio članovima oba doma i američkom narodu.

Uoči njegovog govora, Pelosi je otkrila da nije razgovarala sa Trampom od oktobra, ali je pokušala da mu pruži ruku kada joj je prišao kako bi joj dao dao kopiju govora, prenosi Si-En-En.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tramp to, međutim, ili nije video, ili nije hteo da prihvati da se rukuje s njom.

Kasnije je Pelosi, nakom obraćanja Trampa, pocepala papire, najverovatnije sa tekstom govora predsednika, kako spekulišu mediji.

Ipak, trenutak koji je izazvao ovacije pripadnika i Demokratske i Republikanske stranke bio je kada je Tramp predstavio svog gosta na galeriji, venecuelanskog opozicionog lidera Huana Guaida, kojeg je nazvao pravim i legitimnim predsednikom Venecuele i zamolio da prenese građanima Venecuele podršku Amerike u borbi za slobodu.

Povezane vesti - Zašto Tramp ćuti o smrtonosnom virusu kada ima mnogo toga da kaže o svemu?

Glas Amerike navodi da je poruka Trampovog govora bila neumorni optimizam, a tema - veliki američki povratak.

On je, u svom trećem govoru o stanju nacije, između ostalog, govorio o dostignućima u američkoj privredi i spoljnoj politici, a nijednom nije pomenuo reč "impičment" tokom 78-minutnog govora.

Njegove pristalice uzvikivale su "još četiri godine", u znak podrške Trampovom reizboru.

Američki predsednik rekao je da je ekonomija u najboljem stanju, da se radna mesta otvaraju, da pada stopa siromaštva i kriminala, a raste poverenje u Ameriku, koja je ponovo "poštovana zemlja".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/LEAH MILLIS / POOL

Tramp je istakao i da je vojska najsnažnija, granice sigurne, a američke porodice uspešne.

"Stanje nacije je bolje nego ikada ranije", rekao je Tramp.

On je naglasio da će novi trgovinski sporazum sa Kanadom i Meksikom, i prva faza novog sporazuma s Kinom, zaštiti radna mesta, doneti milijarde dolara američkom Sekretarijatu za finansije i otvoriti velika nova tržišta za američke proizvode.

Tramp je istakao da je njegova administracija investirala 2.200 milijardi dolara u oružane snage, uključujući i novu granu vojske - Svemirske snage, a da američki saveznici ispunjavaju svoje finasijske obaveze prema NATO-u.

Nezaposlenost je najniža u 50 godina, naveo je Tramp i dodao da su znatno porasli procenti zaposlenih Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca, azijskih Amerikanaca, žena, veterana i osoba sa posebnim potrebama.

Tramp je obećao da će se boriti se za bolje obrazovanje za mlade Amerikance i za to da roditelji ne moraju da šalju decu u državne škole.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/LEAH MILLIS / POOL

Takođe je napomenuo da je potpisao Zakon kojim će troškovi lečenja postati transparentni.

"Dobar život za američke porodice zahteva i najdostupniju, najmoderniju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu na svetu. Pre nego što sam preuzeo funkciju, premije zdravstvenog osiguranja su udvostručene u periodu od pet godina. Ja sam našao razumne alternative, i biće jeftinije za 60 odsto i mnogo bolje. Uvek ćemo štititi pacijente koji imaju ozbiljnu bolest i pre nego što se osiguraju", poručio je Tramp.

Povezane vesti - OMAŠKA: Tramp čestitao pobedu na Superbolu pogrešnoj saveznoj državi

Dodao je da je više 130 ćlanova Kongresa potpisalo predlog kojim bi ilegalni imigranti imali pravo na zdravstenu zaštitu na račun poreskih obveznika i pozvao Amerikance da zaštite američke bolesne i starija lica i da ne dozvole državnu zdravstvenu zaštitu za ilegalne imigrante.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Pozvao je predstavnike Kongresa da zabrane abortus u kasnijim nedeljama trudnoće.

Tramp je naveo da njegova administracija čini neverovatne napore da obezbedi južnu granicu Sjedinjenih Država sa Meksikom.

Administracija štiti nacionalnu bezbednost i bori se protv radikalnog islamskog terorizma, rekao je Tramp i podsetio je da predložio plan za mir na Bliskom istoku, da je osnivač i vođa Islamske Države al-Bagdadi mrtav, kao i iranski, kako ga je nazvao, "svirepi koljač" Kasem Sulejmani.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve