Svet
19.06.2021. 09:34
Tanjug

Ebrahim Raisi

Iran dobio novog predsednika

iran
Izvor: EPA / PRESIDENT OFFICE / PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Na predsedničkim izborima u Iranu pobedio je Ebrahim Raisi, pošto je osvojio poverenje 17,8 miliona glasača, od 28,6 miliona Iranaca koji su upetak izašli na birališta, saopštila je izborna komisija.

Šef izborne komisije Džamal Orf je, u obraćanju koje je prenosila državna televizija, saopštio da je oko 28,6 miliona Iranaca izašlo na izbore, od 59 miliona koliko ima pravo glasa, a da je za Raisija glasalo 17,8 miliona.

Konačni rezultati biće objavljeni kasnije tokom dana, prenosi TASS.

Predsednički kandidat Abdolnaser Hemati čestitao je svom suparniku Raisiju na izbornoj pobedi u trenutku dok je prebrojavanje glasova još trajalo.

"Nadam se da će vaša vlada pod vođstvom vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija doneti olakšanje i prosperitet našoj naciji," rekao je Abdolnaser Hemati, bivši guverner centralne banke i jedan od tri protivkandidata Raisija, preneo je Rojteres pozivajući se na izveštaj državnih medija.

U televizijskom obraćanju i dosadašnji predsednik Irana Hasan Rohani, koji nije imao pravo da se kandiduje za novi mandat pošto je dva puta zaredom bio na toj funkciji, čestitao je narodu na izabranom predsedniku, ali ga nije imenovao.

Raisi, šef iranskog sudstva, imao je otvorenu podršku vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija i konzervativnih krugova, i važio je za najvećeg favorita.

"Budući da još nije zvanično objavljeno, odložiću zvanične čestitke. Ali jasno je ko je dobio glasove", poručio je Rohani.

Milioni Iranaca glasali su u petak na predsedničkim izborima na kojima je Raisi, šef iranskog sudstva, uz otvorenu podršku vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija i konzervativnih krugova, važio za najvećeg favorita.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve