Svet
15.01.2024. 16:59
Beta

Narges Mohamadi

Iranska nobelovka osuđena na još 15 meseci zatvora

1
Izvor: Beta/AP / Vahid Salemi

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi osuđena je u Iranu na još 15 meseci zatvora zbog navodnog širenja propagande protiv te Islamske republike, saopštila je danas njena porodica.

Mohamadi je trenutno u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu i služi kaznu od 30 meseci zbog "širenja propagande protiv vladajućeg sistema, neposlušnosti u zatvoru i klevetanja vlasti".

U objavi na Instagramu, njena porodica je saopštila da je nova kazna izrečena 19. decembra, a da je Mohamadi odbila da prisustvuje sudskim sednicama.

Nakon odsluženja kazne dve godine neće smeti da putuje u inostranstvo, da bude član partije ili uduženja kao i da koristi telefon, navodi se u presudi i dodaje da je proterana iz Teherana, te će novu kaznu verovatno morati da služi u nekoj drugoj iranskoj provinciji. 

Mohamadi (51) je 19. žena i druga Iranka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Ona nastavlja sa svojim aktivizmom uprkos brojnim hapšenjima i godinama provedenim iza rešetaka.

Nobelovka Mohamadi štrajkovala je u novembru glađu zbog uslova u zatvoru i iz protesta zbog obaveze da žene u toj zemlji nose hidžab - maramu kojom prekrivaju kosu, saopštili su aktivisti kampanje za njeno oslobađanje.

Ona je bila jedna od vodećih ličnosti protesta nakon smrti Mahse Amini koja je umrla u pritvoru gde je pretučena jer nije pravilno nosila hidžab.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve