Svet
27.07.2022. 12:26
Beta

(Ne)očekivano

Istraživanje pokazalo ko je najpopularniji političar u Hrvatskoj

Zastava
Izvor: Shutterstock

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je najpopularniji političar u Hrvatskoj, a pozitivno mišljenje o njemu ima 48 odsto ispitanika, dok ga sledi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević o kome pozitivno mišljenje ima 41 odsto ispitanih građana, pokazuje istraživanje Krobarometra.

Za procenat nižu podršku od Tomaševića ima predsednik opozicionog Mosta Boža Petrov, a o premijeru Andreju Plenkoviću pozitivno mišljenje ima 35 odsto ispitanika

Istraživanje Krobarometra je sprovedeno od 1. do 20. jula na reprezentativnom uzorku od 984 punoletnih građana iz cele Hrvatske, preneo je Demostat.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović je komentarišući istraživanje za Demostat rekao da je predsednik Republike u Hrvatskoj uvek popularan jer, u normalnim okolnostima, nema nikakvu opoziciju. 

 

"Milanović ima opoziciju, što njegovi prethodnici nisu imali. Sukobi Milanovića sa Vladom Hrvatske su smanjili njegovu popularnost na 48 odsto, što je svakako daleko veća, više nego troduplo veća popularnost od one koju ima njegova nekadašnja stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)", naglašava profesor. 
 

Kako navodi Jović, to što Milanović nije tipičan predsednik Hrvatske jer izlazi iz okvira svoje funkcije i predstavlja pravu opoziciju vladi, a i vlada njemu razlog je što je njegova popularnost ispod 50 odsto i što je trenutno manje popularan nego što su bili Ivo Josipović ili Stipe Mesić. 

Komentarišući popularnost premijera Plenkovića, Jović navodi da on bolje stoji od svoje partije HDZ-a, što govori da je koristan za svoju stranku.

"Premijer je izložen napadima i ako ima 35 odsto, to je za njega dobar rezultat. Bilo bi dobro kada bi mogao da pogura i partiju, ali to je, čini se, nemoguće", naveo je Jović.
 

Kada je reč o rejtingu političkih stranaka nema velikih iznenađenja u poređenju sa prethodnim istraživanjima, navode iz Demostata.

"Da su danas izbori, vladajući HDZ bi osvojio 29,1 posto, dok bi se opozicioni SDP sa 13,9 odsto podrške pomerio sa istorijskog minimuma na kojem je bio prethodnog meseca. Politička platforma Možemo je na trećem mestu sa 9,9 odsto podrške, a Most je četvrti sa 8,2 odsto. Cenzus bi prešao jos samo Domovinski pokret sa 5,1 odsto podrške. Istraživanje je pokazalo i da je čak 16,8 odsto neodlučnih", navodi se.

Jović primećuje da se u Hrvatskoj smanjuje dominacija dve političke stranke koja je bila prisutna još od osamostaljenja Hrvatske.

HDZ i SDP su uspele da se pozicioniraju na identitetskoj podeli Hrvatske na levo i desno, a bilo je perioda kada su te dve stranke zajedno imale oko 60 odsto i više podrške građana. Sada je ta podrška opala na 43 odsto. 

Kad je reč o nezadovoljstvu građana koje se vidi iz rezultata ankete, Jović navodi da građani Hrvatske uvek govore da su nezadovoljni, ali da to ne treba povezivati sa načinom na koji se glasa. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Andrej Plenković kažnjen sa 400 evra
Andrej Plenković

Hrvatska

17.06.2022. 14:34

Andrej Plenković kažnjen sa 400 evra

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 3.000 kuna (400 evra) zbog nesklada u imovinskoj kartici.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve