Svet
18.09.2023. 20:55
Beta-AP

Sastanak Vlade

Italija pooštrava mere jer je migranata sve više

1
Izvor: Beta / LaPresse / Cecilia Fabiano

Italijanska vlada sastala se kako bi usvojili nove mere posle naglog i masovnog priliva migranata na ostrvo Lampeduzu gde ih je više od lokalnog stanovništva.

Premijerka Đorđa Meloni je izjavila da će fokus mera biti na migrantima koji ne ispunjavaju uslove za azil i koji će biti vraćeni u svoje zemlje.

Plan je da se produži trajanje pritvora za te osobe na maksimalno 18 meseci u EU i poveća broj pritvorskih centara u kojima će biti zadržani dok ne budu vraćeni.

Meloni je najavila "vanredne mere" pošto je na Lampeduzu, italijansko ostrvo bliže Tunisu nego Italiji, prošle nedelje došlo oko 7.000 ljudi, što je više nego što ostrvo ima stanovnika.

Deo njih je poslat na Siciliju, ali su i među političkim akterima ponovo porasle tenzije, naročito uoči izbora za Evropski parlament sledeće godine.

Meloni je ponovo tražila od EU na pomorsku blokadu severne Afrike da bi se sprečili trgovci ljudima da otisnu svoje krijumčarske čamce u Sredozemno more.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Meloni posetile su u nedelju Lampeduzu i pozvale evropske partnere da pomognu Italiji u upravljanju migracionim tokovima iz severne Afrike i da prihvate deo migranata koji su prešli Sredozemno more.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve