Svet
15.10.2021. 11:51
Tanjug

Čak iako rade od kuće

Italijani mogu na posao samo uz kovid propusnicu

Kovid propusnice
Izvor: Shutterstock

Zelena propusnica je obavezna na svim radnim mestima u Italiji. Kazna ako je zaposleni nema ide i do 1.500 evra, a strahuje se da bi to najviše moglo da ima posledica na radnike u transportu i u lukama, gde su stope vakcinacije protiv kovida relativno niske.

Dok je 46 miliona Italijana starijih od 12 godina, što je više od 85 odsto, primilo najmanje jednu vakcinu, procenjuje se da je oko 2,5 miliona italijanskih radnika još nevakcinisano, prenosi BBC.

Zelena propusnica do sada je bila obavezna u zatvorenim javnim prostorima, kao i u školama i za putovanja, a od petka to važi i za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru, kao i za one koji rade od kuće.

U slučaju da neko od zaposlenih ne dolazi na posao, jer je nema, to će se smatrati neopravdanim odsustvom, i taj zaposleni će ostati bez plate, iako nije predviđena disciplinska mera i osoba ne može biti otpuštena.

Predviđene su i kazne od 500 do 1.500 evra, ukoliko zaposleni dođu na posao bez tog dokumenta.

Da bi dobili zelenu propusnicu Italijani moraju da budu vakcinisani bar jednom dozom vakcine ili da su preboleli kovid u poslednjih šest meseci, a još jedan od uslova je i da su testirani negativno na svakih 48 sati.

Odluka o obaveznoj zelenoj propusnici je generalno gledano popularna, pošto dve trećine Italijana smatra da je ona potrebna, prema ovonedeljnom istraživanju Ipsosa.

Međutim, ona ima i protivnike, pa su tako, nakon nereda u Rimu i Milanu, u kojoj su se sukobili protivnici uvođenja kovid propusnica sa pripadnicima policije, najavljene nove demonstracije.

U luci Trst na severu Jadrana, gde je samo 40 odsto od 950 radnika vakcinisano, preti štrajk i prekid u snabdevanju, to su najavile i kamiondžije, a postoje upozorenja o smetnjama i u javnom prevozu u Milanu.

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su da otkažu štrajk ako vlasti odlože obaveznu primenu propusnice do kraja oktobra, ali je vlada to odbila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kovid propusnice u Srbiji - kako bi to izgledalo u praksi
Kovid propusnice 10.9.2021.

"Nije protiv Ustava"

11.09.2021. 07:35

Kovid propusnice u Srbiji - kako bi to izgledalo u praksi

„Ni kovid propusnice neće pomoći u rastu broja vakcinisanih. Čeka se da narod na bolan način shvati ozbiljnost situacije, kada ljudi oko njih počnu da umiru u velikom broju“, ovako epidemiolog Zoran Radovanović komentariše u razgovoru za „Ekspres“ potencijalno uvođenje kovid propusnica u Srbiji i šta bi one sa sobom mogle da nam donesu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve