Svet
10.04.2023. 16:20
Marko R. Petrović

Od Mila do Milatovića

Da li su Milojko i Jakov novi Milo i Momir?

milo đukanović, crna gora 10.4.2023
Izvor: EPA / Srdjan Suki

Niko ne sme da nam dira Sveta, Mila i Momira, pevalo se pre 34 godine u Crnoj Gori, nakon što su "mladi lavovi“ na talasu antibirokratske revolucije, i uz podršku Slobodana Miloševića, preuzeli vlast u tadašnjem Titogradu. Niko ih nije ni dirao, sami su se među sobom "politički potamanili“.

Najpre je "pukla tikva“ između Mila Đukanovića zvanog Britva i Momira Bulatovića, posprdno prozvanog Blitva. Bilo je to 1997. godine, kada je Milo na predsedničkim izborima pobedio Momira, za oko 5000 glasova. Bulatović je ostao veran Miloševiću, a Đukanović je tada definitivno okrenuo leđa svom nekadašnjem beogradskom mentoru.

Marović je ostao uz Đukanovića. I ta je veza opstala sve do sredine druge decenije 21. veka, kada je Sveta uhapšen i osuđen na tri godine i deset meseci zatvora zbog višemilionskih malverzacija u opštini Budva. Od zatvora se spasao bekstvom u Beograd.

Nakon što se rešio dojučerašnjih saradnika, Đukanović je na vlasti ostao sve do 2. aprila, kada je izgubio na predsedničkim izborima. Tri dana kasnije odstupio je i sa mesta predsednika Demokratske partije socijalista, posle 25 godina.

Funkciju predsednika države Jakovu Milatoviću predaće 21. maja.

O Milatoviću i njegovom političkom partneru, suosnivaču Pokreta "Evropa sad“, još se ne pevaju pesme. To, međutim, nije prepreka za sve češće ponavljanje kako su Jakov i Milojko "pljunuti“ Momir i Milo. Tim redom, Milojko je "projektovan“ za Đukanovića.

U prevodu, to bi značilo da bi Spajić, koji je u vladi Zdravka Krivokapića bio ministar finansija, mogao da bude novi premijer Crne Gore, posle prevremenih parlamentarnih izbora koje je odlazeći predsednik Đukanović raspisao za 11. jun.

No, da bi se to dogodilo, potrebno je prethodno da "Evropa sad“, i stranke/pokreti sa kojima će u koaliciji učestvovati na izborima, dobiju većinu u parlamentu. O tome, međutim, nešto kasnije.

Govoriti o Milojku i Jakovu kao o Milu i Momiru iz perspektive od pre tri i po decenije nije moguće. Najpre, vremena su drugačija. Đukanović i Bulatović izašli su ispod istog "partijskog čekića“. Spajić i Milatović su, da tako kažemo, "unapređena varijanta“ – Mladi lavovi 2.0. Škole su završili u inostranstvu – u Osaki i Oksfordu.

Oni koji ih poznaju kažu da je i njihov lični odnos mnogo drugačiji od onog koji su imali Bulatović i Đukanović.

"Oni su potpuno drugačiji i pojedinačno, ali i njihov odnos, u poređenju sa odnosom koji su imali Milo i Momir“, kaže za "Ekspres“ jedan od ljudi koji je sa njima sarađivao u vreme dok su obojica bili ministri u prvoj postdepeesovskoj vladi u Crnoj Gori.

Ima razlika koje su vidljive na prvi pogled. Najpre, Spajić deluje kao neko ko je elokventniji i sa većom harizmom od Milatovića. Ono što se ne vidi, a što je značajno, kako tvrdi sagovornik "Ekspresa“, jeste da je Spajić nepouzdaniji, u smislu da lako može da "okrene ćurak naopako“.

"Jedna od razlika između Spajića i Milatovića je ta da je Spajić navijao da se ide na saradnju sa DPS-om, dok je Milatović bio striktno protiv toga“, kaže naš sagovornik.

Nema sumnje da će predstojeći prevremeni parlamentarni izbori biti test i za odnos među njima dvojicom. Dok nije napravio gaf sa dvojnim srpsko-crnogorskim državljanstvom, što ga je sprečilo da se kandiduje na predsedničkim izborima, Spajić je bio "alfa“ u ovom dvojcu. Sada je tu ulogu, makar je takav utisak, preuzeo Milatović. Zbog toga će biti značajno i ko će da bude nosilac liste PES-a za parlamentarne izbore. Ukoliko to bude Spajić, to će značiti da je on projektovan i za budućeg premijera.

Problem, međutim, može da predstavlja činjenica da bi, ukoliko on dođe na čelo vlade, to značilo da Pokret "Evropa sad“ drži tri od četiri najjače pozicije u državi – predsednika republike, premijera i gradonačelnika Podgorice. A toliku podršku među biračima PES, ipak, nema. Za sada.

Van njihove kontrole ostalo bi, u tom slučaju, samo mesto predsednika Skupštine, koje bi, po svemu sudeći, ponovo "nišanio“ Aleksa Bečić.

U svakom slučaju, sada sledi nova borba za primat među pobednicima. A ako se pogleda unazad gotovo tri godine, od kada oni koji su porazili DPS ne mogu da se dogovore oko vlade koja bi potrajala, sledi pravi spektakl.

Kako sada stvari stoje, pobedničke snage će na izbore najverovatnije izaći u dve kolone. Prvi savez bi, uz PES, činili i Građanski pokret "Ura“ sadašnjeg tehničkog premijera Dritana Abazovića i Demokrate Alekse Bečića.

Drugu kolonu antidepeesovskog fronta predstavljaće Demokratski front Andrije Mandića.

A sve će, nema sumnje, pažljivo pratiti i zainteresovane strane sa Zapada. Njihova jedina briga je da kojim slučajem u Crnoj Gori ne ojačaju snage koje bi, eventualno, mogle da budu podložne uticaju Moskve.

U datoj podeli uloga, na to bi se moglo posumnjati samo u slučaju Andrije Mandića, mada je i njegovo ponašanje tokom predsedničke kampanje u dobroj meri pokazalo da je to malo verovatno.

Što se Milatovića tiče, on je te sumnje razvejao vrlo brzo – čim je pozdravio ulazak Finske u NATO, a potom javno saopštio i da nema govora o tome da bi Crna Gora mogla da povuče odluku o priznanju kosovske nezavisnosti.

Crnu Goru, svakako, čeka i dalje zanimljiv period. Odlaskom Mila Đukanovića sa čela DPS-a, otvara se i pitanje njegovog naslednika u na čelu partije. Ko god da dođe umesto njega imaće težak zadatak da stranku koja je u nokdaunu koliko-toliko spremi za izbore koji su za dva meseca. Možda je, doduše, Đukanović ovim svojoj stranci učinio i uslugu jer je na neki način oslobađa balasta koji njegovo ime nosi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve veze imaju crkveni kalendar i pobeda Jakova Milatovića (FOTO)
1

Slučajnost?!

02.04.2023. 23:43

Kakve veze imaju crkveni kalendar i pobeda Jakova Milatovića (FOTO)

Pobeda Jakova Milatovića na predsednikčkim izborima u Crnoj Gori, komentarisana je mnogobrojnim objavama na društvenim mrežama - od šaljivih koje kažu: "Blago Milu - sutra ne mora na posao", do toga da je ova istorijska pobeda "predodređena"...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve