Svet
10.03.2024. 02:10
R.E.

U fokusu

Izbori u Americi ili "sudar oldtajmera"

amerika
Izvor: Shutterstock

Ako je do sada i bilo neke neizvesnosti oko toga ko će biti suparnici na novembarskim predsedničkim izborima u Americi, posle tzv. super utorka, one su svedene samo na puku teoriju. Dakle, ako sve  bude kako se očekuje, na biralištima će se ponoviti "meč“ od pre četiri godine, kada su se nadmetali Donald Tramp i Džo Bajden.

S tom razlikom što će sada Bajden nastupati sa pozicije aktuelnog predsednika, dok će Tramp biti izazivač. Naravno, ukoliko se nešto nepredviđeno ne desi, pa Bajden u poslednjem trenutku ne odustane od izborne trke iz, recimo, zdravstvenih razloga.

A povlačenje bivše guvernerke Južne Karoline Niki Hejli iz unutarrepublikanske trke za nominaciju na predsedničkim izborima, ostavila je Trampa kao jedinog preostalog kandidata za favorita republikanaca.

"Došlo je vreme da suspendujem svoju kampanju. Rekla sam da želim da se čuje glas Amerikanaca. To sam i uradila. Ne kajem se“, rekla je Niki Hejli na konferenciji za medije u Čarlstonu, u Južnoj Karolini.

Zli jezici rekli bi da je jedina razlika u odnosu na izbore iz 2020. godine ta što su sada i Bajden i Tramp četiri godine stariji. Tramp će u vreme izbora imati 78 godina, a Bajden će se približiti 82. rođendanu. To će, dakle, manje biti sudar titana, a više sudar odldtajmera.

I pre nego što je Niki Hejli zvanično odustala od izborne trke, novi "okršaj“ Bajdena i Trampa na izborima bio je prilično izvestan posle "super utorka“. Obojica su ostvarili velike pobede na unutarstranačkim izborima demokrata i republikanaca.

Bajden je ostvario ubedljive pobede na unutarstranačkim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji. Jedini poraz doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer.

Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji. Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.

No, iako su obojica ostvarili velike pobede tokom „super utorka“, mogli su istovremeno da uoče i ono što predstavlja njihove slabe tačke. 

Za Trampa upozoravajuće treba da izgleda činjenica da je Hejli najbolje rezultate ostvarila u gradovima, univerzitetskim centrima i predgrađima, i da bi upravo predgrađa mogla da predstavljaju najveći problem za Trampa. Navodi se da su se visokoobrzovani glasači u tim područjima okrenuli demokratama od kada se Tramp pojavio u redovima republikanaca 2016. godine. Zbog toga bi podrška koju je dobila Hejli na takvim mestima mogla da ukaže na njegovu slabost.

Pa ipak, pozitivno za Trampa jeste to da je pobedio u Severnoj Karolini koja inače predstavlja "kolebljivu državu“, i to kako u urbanim, tako i u ruralnim područjima.

Za Bajdena su problem oni koji su glasali za opciju "neopredeljeni“. Određeni broj birača i dalje ne može da mu oprosti podršku izraelskoj ofanzivi na Gazu i to što odbija da javno pozove na prekid vatre.

Prošle  nedelje u Mičigenu više od 100.000 demokrata glasalo je „neopredeljeno“ na izborima unutar stranke, signalizirajući svoj stav prema politici Bajdenove administracije i vođenju rata u Gazi. 

Tokom "super utorka ponovo je isplivalo "protestno glasanje“, ovog puta u Minesoti. Na uzorku od oko 89 odsto prebrojanih glasova kampanja za „neopredeljene“ dobila je podršku višu od 45.000 glasova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve