Svet
12.02.2024. 19:12
Beta-AP

Zvanično

Pakistan nema pobednika izbora

1
Izvor: AP / Fareed Khan

Po konačnom rezultata izbora u Pakistanu nema pobednika jer broj mesta u parlamentu koji su osvojili prvoplasirani - saveznici uhapšenog bivšeg premijera Imrana Kana nije dovoljan za formiranje vlade.

Broj mesta koji je Kanova pakistanska partija Tehreek-e-Insaf (PTI) osvojila u Narodnoj skupštini - donjem domu parlamenta  - u 93 od 265 je iznenađenje izbora prošlog četvrtka koje je obeležio veliki broj nepravilnosti, piše Asošiejted pres.

Druge dve veće stranke, predvođene Kanovim rivalima, takođe nisu uspele da obezbede dovoljno mesta da same formiraju vladu. 

Pakistanska muslimanska liga (PML-N) bivšeg premijera Navaza Šarifa osvojila je 75 mesta, a Pakistanska narodna partija (PPP) Bilavala Buto Zardarija, koja predstavlja drugu političku snagu u zemlji, osvojila je samo 54 mesta.

Vlasti su na dan izbora isključile usluge mobilne telefonije i interneta i sporo prebrojavale glasove što je izazvalo sumnju da vojska pokušava da manipuliše da bi pomogla PML-N da pobedi, te je bilo i demonstracija.

Analitičar Azim Čodri je rekao da druge stranke zameraju Kanu kakoi je radio dok je bio premijer i da nisu spremne da sarađuju s njim, a on je poručio da ne želi razgovore.

PML-N i PPP su počeli pregovore o koaliciji kada je postalo jasno da su Kanovi saveznici dobili najveći broj mesta u parlamentu. Oni tvrde da su se dogovorili s manjim strankama i da imaju poslanike koji su "preleteli" iz Kanove partije, te će uspeti da formiraju poslaničku većinu.

Međutim, AP navodi da je skoro nemoguće proceniti koga tako skupljena većina može izabrati za premijera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izbori u Pakistanu: Isključen internet, nasilje, manipulacije...
1

U fokusu

08.02.2024. 12:06

Izbori u Pakistanu: Isključen internet, nasilje, manipulacije...

U Pakistanu se ovog četvrtka održavaju parlamentarni izbori, obeleženi predizbornim nasiljem i sumnjama na manipulacije, dodatno pojačanim odlukom vlade da prekine mobilni internet  u danu glasanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve