Svet
23.09.2019. 14:02
Hina

IZBORI U ŠPANIJI: Sančezovi socijalisti vode u anketama, ali to nije dovoljno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sančeza mogla bi da na izborima 10. novembra dobije najviše glasova, ali opet ne dovoljno za samostalno formiranje vlade, pokazuju dve ankete objavljene u nedelju.

PSOE je na izborima u aprilu osvojio najviše glasova i 123 zastupnika u parlamentu od 350 mesta, ali za samostalno formiranje vlade potrebno je 176. Nakon što od tada nije uspeo da dobije podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a i nakon što su propali pregovori sa srodnom levom formacijom Unidas Podemos oko koalicijske vlade, Sančez je prošle nedelje saopštio da će Španci ići na prevremene izbore.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Španski kralj Felipe VI danas bi trebalo da službeno raspusti parlament i sazove izbore. Biće to četvrti parlamentarni izbori u Španiji u poslednje četiri godine.

Dve najveće stranke koje su dominirale španskom političkom scenom od uvođenja demokratije 1970-ih godina - levičarski PSOE i Narodna stranka desnog centra - mogle bi na nadolazećim izborima da dobiju više glasova nego u aprilu, pokazuju ankete.

Tri nove stranke koje su u poslednjih pet godina narušile to tradicionalno dvostranačje - levi Unidas Podemos, stranka centra Građani i desni Vox - mogli bi da dobiju manje glasova nego u aprilu. Ove su stranke učinile parlament heterogenim, a Španija na nacionalnom nivou nema iskustva s formiranjem koalicionih vlada. Drugačije je na regionalnom i lokalnom niovu gde su navedene stranke u koalicijama u pojedinim delovima zemlje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

PSOE bi na izborima mogao da dobije dodatnih 11 zastupnika i dosegne broj od 134, ali i dalje ne bi imao potrebnih 176, pokazala je anketa kuće za ispitivanje javnog mnijenja GAD3 izrađena za novine La Vanguardia.

Druga anketa objavljena u novinama El País pokazuje sličan rezultat.

Uprkos političkoj blokadi u Španiji njena ekonomija pokazuje pozitivne makroekonomske brojeve.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve