Svet
31.08.2023. 07:46
Beta-AFP

Izbori

Socijalisti u Španiji se vraćaju na vlast?

Barselona
Izvor: Shutterstock

Socijalisti Pedra Sančesa, šefa odlazeće španske vlade, izjavili su da su uvereni u svoje šanse da se uskoro vrate na vlast posle, po njima, "neizbežnog neuspeha" lidera konzervativaca koji će krajem meseca položiti zakletvu kao premijer.

Kao pobednik prevremenih izbora 23. jula, ali na kojima nje uspeo da dobije većinu, lider španske desnice (PP) Alberto Nunjes Feiho dobio je odobrenje kralja Felipea Šestog da svoju kandidaturu za premijera predstavi Parlamentu. Debate i glasanje održaće se 26. i 27. septembra.

Međutim, šanse Feihoa su male, jer je apsolutna većine 176 poslanika, a on može imati najviše 172 glasa: 137 njegove Narodne stranke (PP), 33 ekstremno desničarskog Voksa i dva poslanici dve male regionalne stranke.

"Inauguracija Feihoa je osuđena na neuspeh (...) A kada ne uspe, (...) mi ćemo dobiiti inauguraciju koja će doneti stabilnost našoj zemlji", rekla portparolka Socijalističke partije Pilar Alegrija posle sastanka Sančesa i Feihoa u sredu.

U slučaju neuspeha lidera PP, Sančes bi imao dva meseca da pokuša da okupi većinu i pstane mandatar za sastavlljanje vlade, a ako ne uspe, novi izbori bi bili verovatno sredinom januara.

Sančes može da računa na 164 poslanika: 121 svoje stranke, 31 iz Sumara, njegovog radikalnog levog saveznika, 11 iz dve baskijske stranke i jedinog poslanika iz male galicijske stranke.

Uz to, on mora da pregovara o podršci dve katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te oblasti, što bi mu omogućilo da prikupi ukupno 178 glasova, što je već bilo 17. avgusta kada je socijalistkinja Frascina Armengol izabrana za predsednicu Predstavničkog doma.

Ali katalonski separatisti su postavili letvicu veoma visoko i u zamenu za svoju podršku zahtevaju referendum o nezavisnosti Katalonije i opštu amnestiju za sve optužene posle pokušaja otceplljenja tog regiona u oktobru 2017.

Konzervativac Feiho je u sredu zamolio Sančesa da mu dozvoli da vlada kao pobednik na izborima najmanje dve godine u zamenu za sporazume njihove dve formacije o nekoliko tema, ali je posle sastanka ipak o odlazećem premijeru rekao novinarima da "Sančes više voli da se udružuje sa separatistima".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve