Svet
27.12.2021. 10:39
Tanjug

Ove zime će ih biti manje

Izgladneli polarni medvedi "upadaju" u ruska arktička sela

Polarni medved, klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Ove zime će se verovatno manje izgladnelih polarnih medveda uputiti u ruska arktička sela u potrazi za hranom jer niske temperature ove godine omogućavaju životinjama lov u njihovom uobičajenom staništu, tvrde aktivisti za prava životinja.

"Situacija je trenutno mirna", rekao je Dmitrij Rjabov iz Svetskog fonda za prirodu (WWF).

"Ove godine se na moru na vreme stvorio sloj leda i polarni medvedi su otišli na sever da love tuljane", dodao je.

U prošlosti je ljude u sjevernim obalnim selima uznemiravao prizor izgladnelih polarnih medveda koji su tražili hranu na deponijima i u kantama za smeće.

Oko 50 medveda zalutalo je u blizini ljudi na arhipelagu Novaja Zemlja pre dve godine i bili su tamo nedeljama što je navelo vlasti da proglase vanredno stanje.

Polarni medvedi obično koriste platformu morskog leda za lov tuljana. Pošto se sloj leda formira sve kasnije i kasnije, a otapa sve ranije, "životinje idu u potragu za hranom na kopnu", rekao je Rjabov za DPA.

"Prisiljeni su da duže ostanu na obali, a onda je neizbežno da odu i ljudima - iz radoznalosti i u potrazi za hranom, privučeni mirisima", objasnio je predstavnik WWF.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zima zvanično počela, kakvo nas vreme očekuje
Zima

Novo godišnje doba

21.12.2021. 17:00

Zima zvanično počela, kakvo nas vreme očekuje

Zima je počela u 16 časova i 59 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime, obdanica je najkraća, a noć najduža, to znači da obdanica traje 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. Proleće će nam stići 20. marta 2022. godine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve