Svet
21.06.2022. 09:50
Beta

Raspušten Kneset

Izrael bez parlamenta, iznenada

Naftali Benet, 21. 6. 2022.
Izvor: EPA / ABIR SULTAN

Premijer Izraela Naftali Benet je posle iznenadne najave o raspuštanju parlamenta (Kneseta) i raspisivanju novih izbora naredne nedelje, izjavio da je to bila teška odluka, ali najbolja za zemlju.

Na konferenciji za novinare, koja je ima direktan TV prenos, on je pohvalio svoju vladu, ocenivši da je bila dobra i da je spasila Izrael od duge političke krize, uticala na poboljšanje bezbednosti i političke klime, sprečila novi nuklearni sporazum s Iranom i "ojačala nacionalni ponos".

"Pre godinu dana obrazovali smo vladu koja se činila nemogućom, koja je zaustavila ozbiljnu krizu liderstva", rekao je Benet, aludirajući na četiri ciklusa uzastopnih parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika. 

Benetova osetljiva koalicija, koja uključuje levičarske, desničarske, partije centra i prvi put u istoriji Izraela jednu malu arapsku islamsku stranku, izgubila je nedavno većinu i suočila se sa pobunom poslanika iz sopstvenih redova.

"Tokom proteklih nedelja učinili smo sve da spasimo ovu vladu ne zbog nas, već u korist zemlje. Vodio sam mnoge razgovore i shvatio ako se Kneset ne raspusti u roku od deset dana bezbednost Izraela bila bi ozbiljno ugoržena", rekao je Benet, misleći pre sve ga na činjenicu da ističe važnost zakona koji se odnosi na jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i izjednačava ih sa gradjanima Izraela, jer opozicioni i poslanici iz koalicije, koji su se pobunili, odbijaju da podrže produženje, što se smatra paradoksalnim.

Ako zakon ne bude produžen za naseljenike bi važili vojni zakoni, koji važe i za preko dva miliona Palestinaca na toj teritoriji.

Ministar spoljnih poslava Izraela Jair Lapid, glavni Benetov koalicioni partner, preuzeće od njega privremeno funkciju premijera dok nova vlada ne bude formirana.

"Čak i ako idemo na izbore za nekoliko meseci naši izazovi kao države ne mogu da čekaju", rekao je Lapid.

Lider izraelske opozicije, dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu, pohvalio je, kako je rekao "pad najgore vlade Izraela", najavivši da će on posle izbora obrazovati široku koaliciju.

Netanjahu je rekao da je kolaps koalicije "divna vest za milione gradjana Izraela" i naveo da je Benetova vlada bila zavisna od "pristalica terorizma, da je napustila ličnu bezbednost gradjana Izraela, povisila troškove života do visina bez presedana i ugroziila jevrejski karakter države".

Netanjahu je najavio da će novu vladu predvoditi njegov konzervativni Likud.

Očekuje se da će novi, peti izbori u roku od tri godine biti održani na jesen, a mogli bi da označe povratak nacionalističko religiozne vlade Netanjahua ili novi politički zastoj, konstatuje AP.

Prethodna četiri izborna ciklusa bila su usredsređena na sposobnost Netanjahua da vlada dok mu se sudi za korupciju. On sve te optužbe poriče.

Benet je posle najave raspuštanja Kneseta istakao dostignuća svoje vlade, uključujući suprotstavljanje širenju zaraze korona virusa, usvajanje budžeta i obećao normalnu tranziciju.

Njegova koaliciju činilo je osam raznolikih partija, a obrazovana je juna prošle godine.

Kada se parlament raspusti pomenuti zakoni će važiti i Benet, bivši lider naseljenika, je rekao da bi nastao ustavni haos da je dozvolio da istekne njihova važnost.

Raspuštanje Kneseta preti da baci senku na planiranu posetu predsednika SAD Džozefa Bajdena u julu, ali je američka ambasada najavila da dolazak neće otkazati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I Izrael pomaže Ukrajini, ipak
Izrael

Rat

18.05.2022. 19:05

I Izrael pomaže Ukrajini, ipak

Izrael je poslao Ukrajini 2.000 šlemova i 500 zaštitnih prsluka za spasilačke snage i civilne organizacije, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
30.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve