Svet
21.04.2021. 13:48
R. E. / Tanjug

Ne žele AstraZeneku

Izrael planira da odobri koncerte za vakcinisane osobe

koronavirus u Izraelu
Izvor: EPA/ABIR SULTAN

Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će, ukoliko stopa zaražavanja koronavirusom ostane niska, dozvoliti ovog leta koncerte do 50.000 postilaca, na koje će moći da dođu oni koji poseduju takozvane "zelene pasoše" kojim se dokazuje da su vakcinisani.

Ranije ovog meseca, vlada je odobrila okupljanje do 10.000 ljudi, međutim u utorak je ponovo uvele dodatne mere, čime je onemogućeno da više ljudi posećuje kuturna, sportska i dešavanja za decu, prenosi portal Tajm of Izrael.

Nakon veoma teškog trećeg talasa pandemije, situacija u Izraelu je veoma brzo počela da se poboljšava nakon brzog sprovođenja procesa vakcinacije.

Do sada je protiv korona virusa u potpunosti vakcinisano više od polovine građana, što je uticalo na smanjenje broja novih slučajeva.

U Izraelu je u nedelju ukinuta obaveza nošenja maski napolju, a sledećeg meseca trebalo bi da počne vakcinacija dece od 12 do 15 godina.

vakcinacija u Izraelu
Izvor: EPA/ABIR SULTAN

Promena plana

Izrael više ne želi vakcinu AstraZeneka protiv Covida-19 i sa tom kompanijom sada analizira da li bi poručenu veliku pošiljku mogla da preusmeri negde drugde, izjavio je danas izraelski koordinator za pandemiju Nahman Aš.

"Pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje. Uostalom, ne želimo da vakcine dođu ovde i da moramo da ih bacimo u smeće", rekao je Aš za "Armi Radio", navodeći da potrebe Izraela zadovoljavaju drugi dobavljači.

Aš je rekao da sa zalihama osiguranim do 2022. godine, Izraelu više ne treba 10 miliona doza koje je dogovorio sa kompanijom AstraZeneka.

"Te vakcine se sigurno mogu koristiti na drugim mestima u svetu u ovom trenutku, a zajedno sa kompanijom pokušavamo da pronađemo najbolji način za to", rekao je Aš, a prenosi agencija Rojters.

U svojim komentarima, Aš se nije osvrnuo na to što su AstraZenekine vakcine povezane sa pojavom slučajeva vrlo retkih krvnih ugrušaka u Evropi.

Mnoge evropske zemlje nastavile su da koriste tu vakcinu, nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da su njeni benefiti veći od rizika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izrael planira novu rundu vakcinacije
koronavirus, Covid-19, Izrael, pandemija

Obuhvatiće i decu

21.04.2021. 11:52

Izrael planira novu rundu vakcinacije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael planira novu rundu vakcinacije za šest meseci, koja bi verovatno obuhvatila i decu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve