Svet
22.09.2023. 22:15
Beta

Novi nemiri

Izrael napao pojas Gaze

Palestina, Izrael
Izvor: Shutterstock

Izraelska vojska izvela je u petak uveče niz udara iz vazduha na pojas Gaze nakon što su palestinski akivisti lansirali zapaljive balone preko granice i izazvali požare posle nasilnih nereda u tom području.

Napetost duž granice Izraela i pojasa Gaze pojačana je u vreme kada je pojačano i nasilje na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali. U petak je tamo izraelska vojska ubila jednog 18-godišnjeg palestinskog ekstremistu, pripadnika Islamskog džihada.

Palestinski aktivisti protestuju kraj granične ograde između pojas Gaze i Izraela čitavu nedelju dana. Ti protesti su prerasli u nasilje i demonstranti su bacali eksplozive na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom, a danas su prvi put u lansirani i baloni u Izrael.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su rekli da je izraelskom vatrom ranjeno 28 Palestinaca tokom protesta duž granične ograde.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze od 2007. godine, je saopštio da je omladina organizovala proteste zbog izraelskih provokacija.

Baloni su i ranije izazivali požare i Izrael je u nekoliko navrata borbenim avionima napadao ciljeve Hamasa. U petak su pogođena tri vojna punkta koja pripadaju Hamasu, saopštila je izraelska vojska.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Netanjahu se sastao sa Bajdenom, konačno
1

Njujork

20.09.2023. 20:30

Netanjahu se sastao sa Bajdenom, konačno

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao se u Njujorku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, prvi put otkako je ponovo njegova nova ultradesničarska vlada položila zakletvu krajem prošle godine.
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve