Svet
18.11.2023. 20:05
Beta

Nove akcije

Izraelska vojska se ne zaustavlja

1
Izvor: Beta/AP / Ariel Schalit

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da šire operacije u Pojasu Gaze na kvartove Zajtun u Gaza Sitiju i u Džabaliji.

Oba kvarta se smatraju uporištima islamskog ekstremističkog Hamasa, prenose izraelski mediji.

U vojnom saopštenju je navedeno da Južna komanda "nastavlja da širi operativne aktivnosti u dodatnim kvartovima" i da "cilja teroriste i napada infrastrukturu Hamasa".

Vojska je objavila video snimak pripadnika pešadijske brigade Golani kako se bore sa operativcima Hamasa koji su na njh ispalili granate na raketni pogon u Zejtunu.
 

"Paralelno dodatni vojnici dejstvuju na obodima Zejtuna, uključujući Šeik Iđlin i Rimal, čisteći područja od terorista i napadajuči terorističku infrastrukturu", navele su IDF.
 

U međuvremenu 162. divizija dejstvuje na prilazima Džabaliji, a vojska tvrdi da su tamo komandni i kontrolni centri severne brigade Hamasa i neka od najznačajnih uporišta terorista u kojima dejstvuju četiri bataljona Hamasa.

IDF je navela da su se inženjerijske, pešadijske i tenkovske jedinice, uz podršku iz vazduha, suočile s operativcima Hamasa koji namerno napadaju iz civilnih područja koristeći protivtenkovske rakete i eksplozivne naprave.

U vojnom saopštenju je navedeno i da je više "terorista ubijeno i napadnuta teroristička infrastruktura, uključujući podzemnu".

Rat između Izraela i Hamasa traje već 43 dana i danas se stotine ljudi evakuisalo iz najveće bolnice u Gazi na severu te palestinske teritorije u kojoj je bilo mnogo pacijenata, lekara i raseljenih.Izraelska vojska je tvrdila da je u bolnici i ispod nje takođe komandni centar Hamasa, što su ta organizacija i zaposleni porekli.

Napadi izraelske vojske na Gazu ne prestaju od upada Hamasa na izraelsko tlo 7.oktobra u kojima je poginulo više od 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteto 240 talaca.

U izraelskim napadima je u Pojasu Gaze od tada ubijeno 12.000 ljudi,među njima dve trećine žena i dece, kako tvrdi vlada Hamasa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve