Svet
31.03.2022. 12:54
Beta-AP

Logor u Dženinu

Izraelski vojnici ubili Palestince u izbegličkom kampu

epaselect MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS CONFLICT 31.3.2022.
Izvor: EPA / ALAA BADARNEH

Izraelske bezbednosne snage ušle su u izbeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo sukob u kome su dva Palestinca ubijena, a nekoliko ih je ranjeno, reklo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Na video snimku postavljenom na društvenim mrežama vidi se dim kako se diže iz centralnog dela logara u Dženinu i čuje se pucnjava.

Racija je usledila dva dana pošto je Palestinac iz sela kraj Dženina ubio pet ljudi u Bnei Braku pored Tel Aviva.

Tom incidentu prethodila su dva napada na jugu i severu Izraela u kojima su izraelski Arapi ubili šestoro ljudi.

Kako je navelo palestinsko ministarstvo, u četvrtak je ubijen jedan 17-godišnjak i jedan šest godina stariji Palestinac.

Ranije je rečeno da je sedam Palestinaca preneto u lokalne bolnice, uključujući trojicu teško ranjenih.

Izraelska vojska je saopštila da su se vojnici našli na udaru vatre pošto su ušli u Dženin da uhapse osumnjičene. Jedan vojnik je ranjen i prenet i bolnicu.

Izbeglički logor u Dženinu bio je poprište jedne od najsmrtosnijih bitaka tokom druge palestinske intifade, ustanka potiv izraelske okupacije.

U aprilu 2002. godine izraelske snage su se sukobile sa palestinskim ektremistima u logoru i u tom sukobu je poginulo 23 izraelskih vojnika i više od 50 Palestinaca.

U proteklim godinama Palestinska uprava koja kontroliše delove okupirane Zapadne obale ima kako se čini malu kontrolu nad Dženinom.

Izraelske snage su u gradu i okolini i izbeglički logor je često na udaru vatre.

U napadu u Izraelu, 27-godišnji Palestinac iz sela Jabad kraj Dženina je na motociklu automatskom puškom ubio pet ljudi.

U nedelju uveče su dva simpatizera Islamske države u Haderi na severu Izraela ubili dvoje policajaca.

Prošle nedelje je u napadu nožem na jugu u Berševi ubijeno četvoro ljudi.

Za ta dva napada odgovornost je preuzela džihadistička organizacija Islamska država, a izveli su ih izraelski Arapi.

Zbog najnovijeg nasilja decenijski izraelsko palestinski sukob je ponovo u fokusu u vreme kada Izrael nastoji da učvrsti savezništvo sa arapskim zemljama protiv Irana.

Ozbiljnih mirovnih pregovora nije bilo više od jedne decenije i premijer Izraela Naftali Benet se protivi palestinskoj državnosti.

Izraelski, jordanski i palestinski lideri održali su više sastanaka u proteklim nedeljama i Izrael je najavio niz mera dobre volje u nastojanju da se održi zatišje pred muslimanski mesec posta Ramazan koji počinje za vikend.

Cilj je da se izbegnu sukobi izraelske policije i muslimanskih vernika koji su prošle godine u maju doveli do 11-dnevnog rata u pojasu Gaze.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iran zapretio Izraelu
Iran

Ubistvo oficira

09.03.2022. 11:10

Iran zapretio Izraelu

Ministarstvo spoljnih poslova Irana oštro je osudilo ubistvo dva oficira iranske Revolucionarne garde u izraelskom raketnom napadu na glavni grad Sirije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve